Debalie-persbericht

Winnaars Big Brother Awards 2007


Stichting Bits of Freedom / De Balie centrum voor cultuur en politiek

Amsterdam, 21 september 2007

U bent de winnaar van de Big Brother Awards 2007

De Big Brother Award 2007 in de categorie Personen is toegekend aan U. De Nederlandse burger is volgens de jury van de Big Brother Awards (BBA) namelijk de grootste bedreiging voor de privacy. Door een onverschillige houding - 'ik heb toch niks te verbergen' - en desinteresse in wie er allemaal met zijn persoonsgegevens aan de haal gaat, is de burger zelf mede verantwoordelijk voor het verdwijnen van privacy in Nederland. Waar Time vorig jaar 'You' nog lof toezwaaide als persoon van het jaar (verpersoonlijking van de digitale democratie), waarschuwt de BBA-jury met deze prijs U voor het gemak waarmee U de verregaande inbreuken op de privacy voor lief neemt.

Doordat er geen zestien miljoen prijzen konden worden uitgereikt, werd in elk geval aan de aanwezige bezoekers in De Balie champagne aangeboden om het bitterzoete oordeel van de jury te delen en gezamenlijk een groepsfoto te maken van de verrassingswinnaar van de Big Brother Awards 2007.

U heeft dus gewonnen, en wel in de categorie Personen. U bevindt zich in gepast gezelschap. In de categorie Bedrijven won NS met zijn zeer privacy-onvriendelijke OV-chipkaart die al uw reisgedrag zal gaan registreren, bewaren en gebruiken. De Nederlandsche Bank won in de categorie Overheid/Instellingen. Zij keek de andere kant op toen bleek dat de VS via SWIFT over de schouder van uw bank meekeek naar uw financiële transacties. DNB meent dat het toezicht op de privacy niet in haar takenpakket zit. Het Elektronisch Kinddossier (EKD) tenslotte won in de categorie Voorstellen. Het eenzijdige vertrouwen in het oplossen van problemen met persoonsregistraties is in het geval van het EKD stuitend. De verantwoordelijke minister Rouvoet (CU) van Jeugd & Gezin is van zins een gecentraliseerde database van de gehele Nederlandse jeugd in te voeren, waarin ook allerlei subjectieve oordelen over kinderen en hun ouders worden ondergebracht.

Met de Big Brother Awards worden elk jaar personen, bedrijven, overheden en voorstellen te kijk gezet die het afgelopen jaar bij uitstek controle op burgers en inbreuken op privacy hebben bevorderd. De Big Brother Awards werden op 21 september 2007 uitgereikt in De Balie te Amsterdam. De Big Brother Awards worden georganiseerd door de Stichting Bits of Freedom.

Voor achtergronden, de samenstelling van de jury, uitgebreide documentatie, en een rectificatie van een deel van de tekst van de nominatie van Maurice de Hond zie:
http://www.bigbrotherawards.nl

====================