Samas NV

Stijlvol afstudeerproject wint BNI-prijs 2007

HOUTEN, 21 september 2007 - Margarita Gaier van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht wint dit jaar de BNI-prijs met haar ontwerp Tango Club "La Boca". Een eervolle vermelding is er voor de kerk in de kerk van Rian van de Streek van de Hogeschool van de Kunsten Utrecht. De derde editie van deze vakprijs kende inzendingen van alle acht academies in Nederland die opleiden tot interieurarchitect. Het ontwerp van Gaier wordt door de jury geprezen om de goede uitwerking, speelse keuzes en op het uitgaanspubliek afgestemde interieuroplossingen. De prijs gaat hiermee voor de derde keer op rij naar de Academie van Maastricht.

Winnaar
winnaar_bni-prijs2007.jpg De Tango Club "La Boca" van Margarita Gaier van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht laat het ontwerp zien van een tango danszaal, bar en loungeruimte in een voormalig bioscoopgebouw. De jury prijst het ontwerp om de uitstekende oplossingen, de goede materiaalkeuze en het `dramatische gebaar' van de trap in de danszaal. Ronald Hooft van het Amsterdamse architectenbureau PrastHooft: "Het is een ontwerp waarmee je zo naar een opdrachtgever kan. De uitstekende presentatie en de uitwerking met goed gevoel voor beleving en sfeer die er rond de tango moet hangen, maakt deze inzending tot de winnaar van de BNI-prijs 2007."

Op de foto v.l.n.r.: Margreet van der Hoeven - jurylid, Margarita Gaier - winnaar, Gerrit Schilder jr. - Voorzitter BNI, Rob Boogaard - Algemeen Directeur Samas

Eervolle vermelding
Veel waardering was er ook voor de inzending van Rian van de Streek van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, die een bijzondere oplossing biedt voor de herbestemming van kerkgebouwen. Een constructie van twee driehoekige naar elkaar toe lopende wanden die tussen de beuken in een bestaand kerkgebouw geplaatst wordt. "Een juweeltje," noemt Frame hoofdredacteur Robert Thiemann de ingetogen oplossing om ondanks de leegstroom van kerken deze gebouwen toch een intieme plek voor de kerkbezoeker te laten zijn. Materiaalgebruik, detaillering, gebruikte symboliek en vorm lijken allemaal op hun plaats te vallen. De jury kent aan dit ontwerp de eervolle vermelding toe.

De Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI) reikt de BNI-prijs jaarlijks uit aan de meest getalenteerde, pas afgestudeerde interieurarchitect. Van elke academie die opleidt tot interieurarchitect wordt één student genomineerd voor deze felbegeerde prijs. De acht inzenders stonden een week geëxposeerd in The Village Office, hoofdkantoor van kantoorinrichter Samas in Houten, die als sponsor van de BNI-prijs optreedt. De winnaar van de BNI-prijs ontvangt een oorkonde en is twee jaar gratis lid van de BNI. De eervolle vermelding krijgt een jaar gratis lidmaatschap. Daarnaast wordt het werk gepubliceerd in het blad Intern van de Beroepsvereniging.

Vakjury BNI-prijs 2007:
Han de Kluijver - HDK architecten BNA BNI BNSP
Margreet van der Hoeven - Bureau voor Renovatie, Architectuur en Interieur
Robert Thiemann - Hoofdredacteur Frame
Ronald Hooft - PrastHooft architectuur en interieur Kim Bruininx - Winnaar BNI-prijs 2006

Genomineerden BNI-prijs 2007:
Nienke van den Berg - Zwolle
Margarita Gaier - Maastricht
Joyce de Grauw - Rotterdam
Janneke Heys - Den Haag
Celine Joudrier - Amsterdam
Ellis van Sluisveld - Breda
Rian van de Streek - Utrecht
Sander Jorn Vermeulen - Groningen

Winnaar en eervolle vermelding voor twee sterke ontwerpen

bni_2007_winnaar_gaier_02b.jpg

bni_2007_winnaar_gaier_01a.jpg

bni_2007_eervolle_vermelding_streek__02.jpg
bni_2007_eervolle_vermelding_streek__01.jpg