Vereniging Milieudefensie

Bewoners vieze straten willen schone lucht

Milieudefensie in actie op autovrije dag Delft

Amsterdam/Delft, 19 september 2007 - Leden van Milieudefensie presenteren op zaterdag 22 september, tijdens de autovrije dag, een zwartboek en de resultaten van de kaartenactie Schone lucht nu! aan de Delftse wethouder Anne Koning (Verkeer). Daaruit blijkt dat de inwoners van de vier straten in Delft waar de luchtkwalitietsnormen niet gehaald worden, zich nog altijd grote zorgen maken over de lucht die zij inademen. Milieudefensie pleit daarom voor extra maatregelen.

Dit voorjaar verspreidde Milieudefensie een enquête over luchtkwaliteit bij alle huishoudens in de 400 Nederlandse straten waar de luchtkwaliteitsnormen niet worden gehaald. In Delft vindt 90 procent van de respondenten dat een redelijk groot tot groot probleem. Vrijwel iedereen vindt dat de gemeente alle mogelijke maatregelen moet nemen om snel de lucht schoner te krijgen. Bijna een kwart is bang dat de gemeente probeert om zonder maatregelen onder de normen uit te komen.

Milieudefensie legde de respondenten ook oplossingsrichtingen voor. Het weren van vervuilende vrachtwagens scoort het hoogst met 75 procent. Verder vindt 66 procent dat minder verkeer in de stad kan helpen om de lucht schoon te maken. De helft denkt dat er voor goed openbaar vervoer en goede voorzieningen voor fietsers gezorgd moet worden.

Wie: Leden van Milieudefensie Delft en Milieudefensie, wethouder Anne Koning (Verkeer). Wat: Aanbieden resultaten kaartenactie en zwartboek 'Schone lucht nu!'
Wanneer: Zaterdag 18 september 2007 om 16.00 uur. Waar: Bastiaansplein, Delft.

Voor een kleine gemeente als Delft is de luchtkwaliteit behoorlijk slecht. Dat komt mede door de vele snelwegen en de aanwaaiende vervuiling uit de omgeving (Rotterdam, Den Haag). Er is echter alle reden om de handen uit de mouwen te steken. Het Delftse verkeer zorgt namelijk voor de overschrijdingen. Voor de gemeente zijn er genoeg mogelijkheden om effectieve maatregelen te nemen, waar niet alleen de bewoners van de meest vieze straten, maar alle Delftenaren van profiteren.

Leden van Milieudefensie bieden de wethouder en de leden van de gemeenteraad een zwartboek aan, met ideeën, wensen en klachten van Nederlanders die in vervuilde straten wonen. Daarnaast krijgt zij een ingelijste poetsdoek vol roet van een vensterbank van één van de vieze straten van Delft. Zo wordt de wethouder er blijvend aan herinnerd dat de lucht in Delft snel schoner moet worden. De actievoer-ders hebben een spandoek bij zich, voorzien van een flinke veeg roet en de leus 'Schone Lucht nu!