Ingezonden persbericht



---


ZES KRINGLOOPBEDRIJVEN RICHTEN NIEUWE ORGANISATIE OP

OM AMBITIES WAAR TE MAKEN

LANDELIJKE OPEN KRINGLOOPDAG OP 22 SEPTEMBER 2007

Amersfoort, 11 september 2007 - - Zes ambitieuze kringloopbedrijven hebben per
1 september j.l. een nieuwe organisatie opgericht. De kringloopwinkel in Bodegraven, Gouda, Houten, Nieuwegein, Woerden en IJsselstein maken inmiddels deel uit van de nieuwe beheers- en exploitatie BV, Kringloop Midden Holland BV, gevestigd in Amersfoort. De participanten in de nieuwe organisatie zijn de Sluis Groep NV en de Federatieve Kringloop Centrale BV.

De zes kringloopbedrijven krijgen een nieuw, duidelijk herkenbaar, gezamenlijk logo welke op 22 september a.s., tijdens de Landelijke Open Kringloopdag, wordt geïntroduceerd.

Na een periode van bezuiniging en inkrimpen verwachten deze kringloopbedrijven weer te kunnen groeien. Er is daarom gekozen om de krachten te bundelen. Gestelde doelen zijn: de eigen winkels verder te professionaliseren; behalen van de gestelde omzetten door winkelexploitatie en een milieurendement van minimaal 75% te behalen. Verdere samenwerking met gemeentes en gemeentelijke instanties is eveneens een doel.

Het nieuwe, fris oranje logo, met de slogan: ` Een winkel vol ervaring', wordt op 22 september, na officiële onthullingen op vier locaties, in gebruik genomen. Het logo, ontworpen door Bade Creatieve Communicatie, wordt geleidelijk ingevoerd en zal uiteindelijk prijken op de bedrijfswagens, gevelborden, bedrijfskleding, interne borden, folders, prijskaarten, etc.

Geïnteresseerden zijn op zaterdag 22 september a.s. van 10.00 tot 16.00 uur, van harte welkom om tijdens de Landelijke Open Kringloopdag de veelzijdigheid van de kringloopwinkels te ontdekken. De kringloopwinkels in Gouda en Houten nemen niet deel aan de Landelijke Kringloopdag. Houten verhuist per 29 september a.s. naar een nieuw pand. Gouda is tijdelijk gesloten tot een nieuw pand, naar men verwacht op korte termijn, in gebruik kan worden genomen.

De genoemde kringloopwinkels willen nauwer samenwerken werken met de gemeentes en gemeentelijke instellingen voor het ophalen en verwerken van herbruikbare producten. Doelstelling is om minimaal 75% van de ingezamelde producten en materialen te herbruiken. Ter voorbeeld: de Kringloopwinkel Nieuwegein wil ruim twee keer zoveel gaan ophalen. Dit komt overeen met ruim zes kilo per inwoner. Er zal hierdoor een aparte vrachtauto voor Nieuwegein moeten worden ingezet waarbij de omzet slechts gering zal stijgen. Deze winkel zal daarom naar verhouding meer spullen tegen een lagere prijs moeten verkopen.

Slechts 25% dient over te blijven als te vernietigen restafval. Daarnaast wordt er met de gemeente en sociale werkvoorzieningorganisaties samengewerkt voor het leveren van specifiek personeel, zoals bijstandsgerechtigden en arbeidsgehandicapten.

Het streven is om alle overbodige goederen gratis op te halen. Het totale verzorgingsgebied van de zes winkels beslaat ruim 327.000 inwoners. Herbruikbare goederen zijn o.a. meubelen, textiel, kleding en schoenen, fietsen, geluidsapparatuur, grote en kleine elektrische apparaten, glas, speelgoed, sportartikelen, etc. De capaciteit van het ophalen zal worden vergroot.

Abe Stienstra, Directeur van Kringloop Midden Holland BV en de Federatieve Kringloopcentrale bv, zegt: " Ik ben trots op deze zes bedrijven. Ze kunnen en willen professioneler werken. Daarom is er nu voor hen een eigen organisatie opgericht zodat we de ambities die we hebben kunnen waarmaken. Groei is mogelijk als het gaat om werkgelegenheid en milieurendement. De bedrijfsvoering zal gericht zijn op service, snelheid en herkenbaarheid. De winkels hebben, met de komst van het internet, wel een tijdje in een dip hebben gezeten. Dat is nu echter verleden tijd. We hebben nog steeds specifieke pluspunten ten opzichte van aan- en verkopen via internet. Je hoeft bij ons niet half Nederland af. Je kunt je gebruikte spullen meteen bij ons aan de deur kwijt of ze worden opgehaald. Verder kunnen je producten meteen kopen en meenemen of ze worden bezorgd. Ideaal, toch?"

Stienstra vervolgt: "Kringloopwinkels zijn helemaal van deze tijd. Los van het feit dat je er vaak veel goede en bruikbare tweedehands spullen kunt vinden, dragen ze in belangrijke mate mee aan het milieu. Dat is iets waar we in deze tijd echt niet meer omheen kunnen. De winkels hebben allemaal een eigen verzorgingsgebied en zijn herkenbaar. We halen de grotere spullen overal gratis op, makkelijker kan het niet. Verder bieden we prettige en laagdrempelige werkplekken aan met betaalde, vrijwillige en werk/leerervaring banen. Zo dragen we dus een belangrijk steentje bij als het gaat over werkgelegenheid, recycling en het milieu."

Nieuwe openingstijden
De nieuwe, langere openingstijden van de zes aangesloten winkels zijn vanaf 25 september: Maandag: 13.00-17.00 uur; dinsdag t/m vrijdag: 10.00 - 17.00 uur en zaterdag: 10.00 - 16.00 uur.

Achtergrondinformatie
Kringloopwinkels zijn al sinds hun oprichting erg bij het milieu betrokken. Naast hun maatschappelijke en sociale functie is dit dé belangrijkste redenen van hun bestaan. Zij zamelen daarom producten en/of materialen voor hergebruik in. Hergebruik vindt plaats door verkoop van bruikbare spullen in de eigen winkels en door producten/materialen te scheiden en aan te bieden aan de juiste verwerkingsbedrijven. De uiteindelijke doelstellingen zijn:
1. Milieudoelstelling: bijdragen aan een zo hoog mogelijk hergebruik van goederen door het inzamelen en verkopen van gebruikte goederen ten einde het milieu te verbeteren en te beschermen
2. Werkgelegenheid te verschaffen aan personen die om wat voor reden dan ook niet slagen op de reguliere arbeidsmarkt.

Voor meer informatie per winkel: www.kringloop.nl


* * *

Adressen Kringloopcentra
Bodegraven Portugalweg 4, Bodegraven. Met Verzorgingsgebied: Driebruggen, Gouda Kattensingel 47, Gouda is gesloten. Met verzorgingsgebied:Gouda, Boskoop, Moerkappelle, Moordrecht, Nieuwerkerk, Reeuwijk, Reeuwijk Brug, Reeuwijk Dorp, Oud Reeuwijk
Houten ange Schaft 2, Houten. Met verzorgingsgebied: Houten, 't Goy, Schalkwijk, Tull en 't Waal. L
Vanaf 29/9: Lange Schaft 18, Houten Nieuwegein Utrechthaven 5, Nieuwegein. Met verzorgingsgebied:Nieuwegein, Vianen Woerden Touwslagersweg 21, Woerden. Met verzorgingsgebied: Woerden, Bodegraven, Driebruggen, Harmelen, Kamerik/Kanis, Montfoort, Nieuwerbrug, Oudewater, Waarder, Zegveld IJsselstein Zomerdijk 9, IJsselstein. Met verzorgingsgebied: IJsselstein, Benschop

Noot voor de pers, niet ter publicatie: