Gemeente Valkenburg aan de Geul

PERSBERICHT

Valkenburg aan de Geul, 18 september 2007

Verrukkelijk Valkenburg; pure verwennerij

Op 23 september vindt de aftrap plaats van het nieuwe, exclusieve evenement; Verrukkelijk Valkenburg, een Culinaire Wellness Tour. Maar liefst 6 topkoks, waaronder Otto Nijenhuis van Château St. Gerlach, maken exclusieve gerechten op basis van streekproducten. In een dagvullende tocht waarbij meerdere extra wellness-elementen kunnen worden toegevoegd, staat de beleving centraal.

Vanuit de gemeente Valkenburg aan de Geul is het idee ontstaan om in de lijn van de Wellness-ontwikkelingen een nieuwe product-markt combinatie te ontwikkelen. De gasten kunnen culinair genieten van een meergangenmenu dat op verschillende locaties geserveerd wordt en waarbij gezond eten, verantwoord bewegen en het gebruik van topambachtelijke producten en bereidingswijzen belangrijke peilers zijn. Dit alles wordt in een onthaastende sfeer gebracht. De deels (eu)regionale producten beschikken over aantoonbare gezondheidscomponenten.

Buiten het verwennen van de smaakpapillen, is aan meer vormen van genieten gedacht. Zo is het o.a. mogelijk om bij Thermae 2000 te 'floaten' (een ontspannings-methode waarbij men gewichtloos op zeer zout water drijft), loopt de wandeling door het natuurgebied Ingendael en wordt er bij Château St. Gerlach een rondleiding door de St. Gerlachus kerk gegeven.

Wetenschappelijk verantwoord voedsel
Streekproducten kunnen zich verheugen in een toenemende belangstelling als het gaat om positieve effecten op de gezondheid. De producten die nu in de groentewinkels en supermarkten verkocht worden, zijn veelal het gevolg van veredeling op langere houdbaarheid en een voor bijna iedereen acceptabele, vlakkere smaak. Met het verdwijnen van de typische, wat sterkere smaken of afwijkende kleuren, zijn vaak ook de gehalten aan bio-actieve stoffen omlaag gegaan. Voor de typische streekproducten uit het Tour-menu zal door onderzoeksinstituut Nutrim (Universiteit Maastricht) de wetenschappelijke onderbouwing voor positieve effecten op de gezondheid toegelicht worden. Door de Hogeschool Zuyd, Hotelschool Maastricht, wordt de historie en gastronomie van dit streekproduct in beeld gebracht.

Menu
Hubert Haenen
In de oven gegaarde forel uit de Ardennen met gemengde salade en mierikswortelcrème

Landal
Op de huid gebakken snoekbaarsfilet op een crème van pastinaak met een tempura van gerookte Maaspaling

Thermae 2OOO
Gebraden houtduif met ravioli gemaakt van oerbiet en duivenpootje

Château St. Gerlach
Gebraden Limburgse hertenrugfilet met gebakken bospaddestoelen en romige schorseneren gegaard met Livar spek

Tummers
Lolly gemaakt van Val-Dieu kaas met bananenbrood en dressing van Loonse appelstroop

Voncken
Kweeperen-symfonie uit eigen tuin

Optioneel zijn:
. Wandeling onder leiding van stadsgids
. Floaten bij Thermae 2000
. Huifkartocht
. Wijn-water-arrangement
. Koffie met friandises bij Voncken

Bij Château St. Gerlach:
. wijn/spijs-uitleg
dit duurt 15 minuten extra. Men krijgt 2 soorten wijn met uitleg welke wijn het beste bij het gerecht past en waarom
. bezichtiging van de St. Gerlachus kerk. Hier wordt uitleg gegeven over een van de 10 mooiste monumenten van Nederland met zijn originele fresco's

Reserveren: Via VVV Zuidlimburg www.vvvzuidlimburg.nl, tel 0900-9798.

- EINDE PERSBERICHT -

Bijlage: Literatuurstudie Wellness-menu; uitleg over de streekproducten

Noot redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met VVV Zuid-limburg, 043-6098509 of met de afdeling PR & Voorlichting van de gemeente Valkenburg aan de Geul, 043-6099338


---- --
De natuur kent het grote geheim en glimlacht naar u

Ouverture van Limburgse Geulforel

Onderzocht ingrediënt: Limburgse Geulforel
Vissen die gewoonlijk forel genoemd worden behoren tot onderfamilie van de Salmonidae. Dit soort forellen worden wel tot 60 cm lang en komen oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Azië. Deze forelsoort voelt zich bij voorkeur thuis in helder snelstromend zoetwater. De Limburgse geulforel wordt gekweekt in het plaatsje Ligneuville (hoofdstad van de forel), alwaar de familie Gabriël aan de rue de la Piscicultere een kwekerij bezitten. Volwassen forellen worden in het najaar gevangen om in de winterperiode de eitjes te bevruchten. In de vroege lente worden de jonge forellen geboren waarna ze uitgezet worden in de snelstromende ambleye rondom Ligneuville bij Malmedy. De Limburgse geulforel is een matige vette vis die ongeveer 500 milligram visvetzuren per 100 gram bevat. Binnen deze visvetzuren zijn de eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur het meest belangrijk. Deze stoffen verbeteren niet alleen het hartritme, maar zijn ook tevens verantwoordelijk voor het verlagen van het vetgehalte in het bloed. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat deze zuren de gemoedstoestand, zeg maar gerust de stemmingen positief beïnvloeden. Dit gerecht zal dus uw humeur positief beïnvloeden. Dit goede humeur heeft u trouwens binnenkort hard nodig omdat u een flinke heuvel zult moeten bedwingen. Vergeet u onderweg niet van het prachtige panorama te genieten!

Energie: 374 kcal Voedingsvezels: 2 gr
Verzadigde vetten: 5 gr Wijn per glas: 124 kcal Onverzadigde vetten: 28 gr Stukje brood: 54 kcal (Eiwitten: 12 gr)
(Koolhydraten 4 gr)

Op de huid gebakken snoekbaarsfilet op een crème van pastinaak met een tempura van gerookte maaspaling

Onderzocht ingrediënt: Beeselse pastinaak
Pastinaak of pastinaca sativa, pinksternakel of witte wortel is een circa 20 cm lang wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak met een crème witte kleur. De pastinaak zoals wij hem hebben kennen wordt doorgaans in de tweede helft van april gezaaid. Het oogstseizoen loopt van eind september en kan wel uitlopen tot eind januari. De pastinaak kwam in de middeleeuwen naar West-Europa, maar was al bekend bij de oude Grieken. Voor de introductie van de aardappel was het een belangrijk volksvoedsel. De wilde pastinaak komt veel voor in Nederland en België voor in bermen, uiterwaarden en op dijken. De pastinaak die in dit gerecht is verwerkt is afkomstig van de historische groentenhof in Beesel. Deze Limburgse groentehof verbouwt authentieke (bijna) vergeten groenten. Deze Limburgse pastinaak bevat 4,9 gram voedingsvezels per 100 gram. Deze voedingsvezels vormen een natuurlijke bescherming tegen vetzucht, en hebben een gunstig effect op hoge bloeddruk en het verlagen van het cholesterolgehalte. In pastinaak zitten ook de stoffen falcarinol en facarindiol. De stoffen hebben gunstige eigenschappen voor het voorkomen van hart en vaatziekten. Tevens bevat de Limburgse pastinaak maar liefst 30 milligram calcium per 100 gram. Calcium is nodig voor de opbouw en onderhoud van de tanden en de botten, en voor de werking van de spieren en zenuwen.

Energie: 317 kcal Voedingsvezels: 2 gr
Verzadigde vetten: 12 gr Wijn per glas: 124 kcal Onverzadigde vetten: 11 gr Stukje brood: 54 kcal (Eiwitten: 16 gr)
(Koolhydraten 8 gr)

Gebraden houtduif met ravioli gemaakt van oerbiet en een gekonfijt duivenpootje

Onderzocht ingrediënt: Oerbiet
De oerbiet of rode biet (beta vulgaris var. Ruba) is een wortelgewas en behoort tot de amarantenfamilie waar ook de suikerbiet toe behoort. De plant wordt tot 80 centimeter hoog. Deze zogenaamde herfstteelt oerbiet die in dit gerecht zijn verwerkt zijn gezaaid in april. De oogst start in september en eindigt laat in december. De oerbiet vraagt een arme grondsoort. De rode kleur van de oerbiet is afkomstig van de stof betanine. Het gehalte betanine in deze oerbieten varieert van 30-60 milligram per 100 gram. Tevens is de oerbiet een van de weinige gewassen die de zogenaamde betalaïnen bevatten. Deze betalaïnen bevatten belangrijke elementen om de zogenaamde "vrije radicalen" in het mensenlichaam te bestrijden. Deze "vrije radicalen" hebben een negatief effect op het verouderen van onder andere huidweefsel. De werking van de elementen uit oerbiet is zelfs sterker dan die van groene thee. Oerbieten passen perfect in de trend van eerlijk en gezond eten.

Energie: 355 kcal Voedingsvezels: 1 gr
Verzadigde vetten: 9 gr Wijn per glas: 124 kcal Onverzadigde vetten: 12 gr Stukje brood: 54 kcal (Eiwitten: 26 gr)
(Koolhydraten 1 gr)

Gebraden Limburgs herten rugfilet met gebakken bospaddestoelen en romige schorseneren gegaard met Livar spek

Onderzocht ingrediënt: Bospaddestoelen
Er zijn een 100-tal soorten eetbare bospaddestoelen die op grote schaal wereldwijd geoogst worden. Sommige bospaddestoelen zijn bijvoorbeeld zeer kostbaar zoals de culinaire delicatesse de truffel.(tuber magnatum). Pluk bij uw boswandeling geen paddestoelen. Vele soorten bevatten giftige stoffen en zijn daarom voor consumptie niet geschikt. Bospaddestoelen zijn naast granen, een belangrijke bron voor een specifieke groep wateroplosbare vezels, namelijk de B-glucanen (beta-glucanen). Deze B-glucanen hebben niet alleen een gunstig effect op het cholesterolgehalte in het bloed, maar houden ook uw suikerspiegel goed in balans. Het consumeren van boschampignons activeert en versterkt de werking van het immuunsysteem. Deze reactie wordt veroorzaakt doordat boschampignons behoren tot de categorie van schimmels en door het immuunsysteem herkend worden als "mogelijk gevaarlijke indringer". Boschampignons zijn rijk aan vitamine B2 en D. Vitamine B2 is belangrijk voor een goede energiehuishouding, en vitamine D is niet alleen belangrijk voor de botopbouw, maar is ook onmisbaar voor een goede werking van het immuunsysteem. Boschampignons hebben een kruidige en pittige smaak.

Energie: 519 kcal Voedingsvezels: 3 gr
Verzadigde vetten: 18 gr Wijn per glas: 124 kcal Onverzadigde vetten: 15 gr Stukje brood: 54 kcal (Eiwitten: 31 gr)
(Koolhydraten 17 gr)

Lolly gemaakt van Val-Dieu kaas met bananenbrood en een dressing van Loonse appelstroop

Onderzocht ingrediënt: Loonse appelstroop (Vlaamse provincie Limburg) Loonse stroop (siropus of sarab) bestaat uit 60% appels en 40% peren uit het geroemde Belgisch Limburgse fruitgebied Haspengouw. Stroop wordt vooral in het Limburgs en omliggende grensstreken gebruikt als broodbeleg. Het maken van stroop was in het verleden een noodzakelijk kwaad om appels en peren voor langere periodes te bewaren. Loonse appelstroop is donkerder van kleur en nog zoeter dan andere stropen. Het hoge gehalte peren geeft een extra dimensie in het zoet en suikergehalte. Dat stroop van nature rijk is aan ijzer is een misvatting. Voor de jaren 50 van de vorige eeuw bevatte appelstroop nog wél ijzer. Toen werd appelstroop in gietijzeren ketels bereid. Door de hoge appel- en perenzuren loste het ijzer uit de wand van de ketels langzaam op en kwam uiteindelijk in de stroop terecht. Om 100 gram Loonse stroop te produceren is ongeveer een halve liter appelsap nodig. Appels vormen naast druiven en wijn een belangrijke bron voor de zogenaamde bioflavonoïden, en deze komen ook in appelstroop voor. Wetenschappers vermoeden dat consumptie van producten die veel bioflavonoïden bezitten bij mensen het risico verlagen voor verschillende ziekten, zoals hart-en vaatziekten, hersenaandoeningen en kanker.

Energie: 284 kcal Voedingsvezels: 1 gr Verzadigde vetten: 11 gr Wijn per glas: 124 kcal Onverzadigde vetten: 7 gr Stukje brood: 54 kcal (Eiwitten: 17 gr) Ingendaels drupke: 97 kcal (Koolhydraten 10 gr)

Kweeperen symfonie uit Eben-Emael

Onderzocht ingrediënt: kweeperen
De kweepeer (cydonia oblonga) komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische zee. Vroeger stonden bij veel Limburgse boerderijen kweepeerbomen. Deze kweepeerbomen kunnen wel tot 4 tot 6 meter hoog worden. Vaak werd een mand met kweeperen in de hoek van de gang of keuken gezet en diende dan als "luchtverfrisser", omdat kweeperen een aangename geur verspreiden. De familie Pijls bezit een klein perceel kweepeerbomen in het Belgische gehucht Eben-Emael. Kweeperen zijn rauw vrijwel niet te eten door het harde en zure vruchtvlees. Kweeperen hebben ook een hoog gehalte aan pectine. Pectines behoren tot de wateroplosbare voedingsvezels en hebben daardoor een gunstig effect op het bloedsuikergehalte. Ook in kweeperen zitten elementen die "vrije radicalen" kunnen neutraliseren. Koken - om bijvoorbeeld jam of siroop te maken - is meestal funest voor de activiteit van deze elementen, maar in de kweepeer neemt hun activiteit door koken juist toe! Bij de bereidingswijze van dit gerecht is slim gebruik gemaakt van deze bijzondere eigenschap. De kweeperen worden gekookt en dan in fasen ingekookt tot een geconcentreerde gelei. Deze kweeperengelei dient als basis voor de romige bavarois en het zachtsmeltende kweeperenijs. De kweepeer heeft van nature een verfrissende zuurgraad waardoor het nagerecht fris en vitaal is. Een andere positieve eigenschap van dit gerecht is dat het gebruik van kweepeer een gunstig effect heeft op de afweer tegen het griepvirus.

Energie: 254 kcal Voedingsvezels: 0 gr Verzadigde vetten: 7 gr Friandises (2 stuks): 189 kcal Onverzadigde vetten: 4 gr
(Eiwitten: 4 gr)
(Koolhydraten 24 gr)

Totale Wellnessmenu, inclusief wijn en brood

Energie: 3017 kcal Voedingsvezels: 11 gr Verzadigde vetten: 65 gr
Onverzadigde vetten: 87 gr
(Eiwitten: 126 gr)
(Koolhydraten 130 gr)


---- --