Productschap Margarine


Home

20.06.2007

LNV organiseert handelsmissie Ethiopië

De directie Industrie en Handel (I&H) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) organiseert van 24 - 28 september 2007 een agro-missie naar Ethiopië. De handelsmissie concentreert zich op de verschillende segmenten van de Ethiopische agrosector waaronder de oliedaadsector, maar ook de groente- en fruitsector, de sierteelt, pluim- en rundveehouderij en zuivel. Het doel van de missie is om Nederlandse bedrijven inzicht te geven in de kansen en mogelijkheden in Ethiopië.

Ethiopië is een groot land (27x Nederland), de landbouw vormt de basis van de economie. Tachtig procent van de bevolking woont op het platteland, 40% van het nationale inkomen en 80% van de export komt uit de agrosector. Door de snelle opkomst van de bloemensector en de ontwikkeling van de groente- en fruitsector blijkt dat er in de verschillende agrosectoren kansen en mogelijkheden liggen. Ethiopië heeft een grote markt met export mogelijkheden naar Europa en het koopkrachtige Midden Oosten. Maar heeft daarnaast met 79 miljoen inwoners een sterk groeiende binnenlandse markt.

Begin dit jaar heeft LNV een marktonderzoek laten uitvoeren naar perspectief van de Ethiopische olie(-zaden) sector voor Nederlands ondernemers. Voor Ethiopië is export van oliezaden belangrijk, het is de tweede bron van buitenlandse valuta en vormt een belangrijke bron van cash-inkomen op het platteland. Het marktrapport concludeert dat er goede groeimogelijkheden liggen, zowel in volume als in toegevoegde waarde en dat er interessante aanknopingspunten zijn voor het Nederlands bedrijfsleven. Vooral voor sesam liggen er, gezien de superior kwaliteit, uitstekende mogelijkheden. Maar ook voor safflower, castor en niger zijn er interessante kansen. Voor het benutten van de potenties zowel wat betreft groei in volume als in toegevoegde waarde zijn verbeteringen nodig op terrein van productie, kwaliteits(controle), lokale (voor-)bewerking en samenwerking van actoren in de handelsketen.


* Meer informatie

* Aanmeldingsformulier