PvdA Evert Vermeer Stichting


10 JULI 2007
Op bezoek bij Minister Koenders - 'Onze' Bert op de Apenrots

Na de eerste honderd dagen van het nieuwe Kabintet, heeft Minister Koenders vier prioriteiten geformuleerd. Op 24 september, de maandag na Prinsjesdag, zal hij tijdens een EVS publiekbijeenkomst in Utrecht een verdere invulling van deze prioriteiten geven. Begin juni ging EVS directeur Peter Heintze al bij de nieuwe Minister voor Ontwikkelingssamenwerking op bezoek. Lees hier meer over zijn bezoek aan 'onze' Bert op de apenrots.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is van buiten nog steeds die winderige apenrots die het een jaar geleden ook was. De receptionist moet erg zoeken als een kleine comité aankondigt namens de Evert Vermeer Stichting en de Wiardi Beckman Stichting een afspraak te hebben met de heer Koenders. Koenders? K..o..e... Een halve minuut later stottert de betreffende ambtenaar verontschuldigingen. Het is niet gebruikelijk dat bezoekers voor de bewindspersonen gewoon via de voordeur binnen komen.

Op de gang met de werkkamer van Koenders spoedt de verse minister zich vol zelfvertrouwen tussen twee afspraken door naar een cameraploeg van het nieuws. Hij geeft een korte reactie op de beoogde president van de Wereldbank: Robert Zoellick. In zijn eerste maanden als minister stak Koenders zijn nek uit en sprak zich ferm uit tegen de manier van opereren van Wereldbank-president Wolfowitz en zocht actief steun onder Europese collegas om binnen zon kort mogelijke termijn een andere president te benoemen. Bert oogt zichzelf in dit centrum van de macht. En als we ons tussen de bedrijven door even persoonlijk voorstellen aan zijn ambtelijk rechterhand verzucht ze vriendelijk EVS, WBS; allemaal vanouds bekende namen.
In de eerste maanden van onze nieuwe minister vallen enkele zaken op. Herhaaldelijk pleitte Koenders voor een meer politiek ontwikkelingsbeleid. Bovendien moet de sector uit de schutterputjes. Termen die moeilijk concreet te maken zijn, maar dat doet de minister ondertussen wel. Bijvoorbeeld door zijn zeer politieke optreden rond de positie van de president van de Wereldbank. Of door donordarling Oeganda erop aan te spreken dat sommige resultaten teleurstellend zijn: meer kinderen moeten de basisschool met goed gevolg gaan afronden, anders start de minister een discussie over de hoogte van de begrotingssteun aan Oeganda. Politiek met een hoofdletter P. En met het Akkoord van Schokland gaf de minister zelf het goede voorbeeld van wat bedoelt kan worden met uit die schuttersputjes te voorschijn komen. Schokland was een groot event, waarbij mensen en organisaties uit alle delen van de samenleving betrokken waren. Er werd onomwonden duidelijk gemaakt waar ontwikkelingssamenwerking voor staat en dat internationale samenwerking nog iedere dag relevant en nodig is.

Hoe de inhoudelijke speerpunten van het beleid van Koenders worden vorm gegeven is vooralsnog iets minder duidelijk. Toch gaf Koenders halverwege de eerste honderd dagen van dit kabinet op de Afrikadag al een stevig schot voor de boeg in zijn openingsspeech De Afrika Tapes. Koenders stelt daarin dat Internationale Samenwerking niet alleen een kwestie is voor het Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking, maar dat het ook gaat over Internationale Handel, Defensie en nog vele andere beleidsterreinen. Ook in de Afrika Tapes pleitte Koenders voor een meer politieke aanpak van armoedebestrijding. En hij pleitte voor meer aandacht voor fragiele staten. Op de Conferentie Politiek 2015 en later ook bij het Akkoord van Schokland definieerde Koenders vier prioriteiten: (1) fragiele staten en postconflictgebieden; (2) economische groei en verdeling; (3) milieu en duurzaamheid; en (4) vrouwenrechten.

Hoe invulling zal worden gegeven aan deze prioriteiten is vooralsnog niet tot achter de komma duidelijk, maar dat moet met de eerste miljoenennota van Minister Bos helder worden op Prinsjesdag. En vlak na die Derde Dinsdag van september zal minister Koenders zijn uitgewerkte plannen toelichten op een publieksbijeenkomst van de EVS die vooralsnog staat gepland op maandagavond 24 september in Utrecht. Die datum kan nog wat schuiven; dus houdt hiervoor de website van de EVS in de gaten!

Peter Heintze, directeur EVS