Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Identificatie met Nederland

Vanaf 24 september a.s. verschijnt het nieuwe WRR-rapport Identificatie met Nederland.

De Nederlandse identiteit is sinds enige jaren weer een veelbesproken onderwerp. De uitbreiding van de Europese Unie, de snelle globalisering die Nederland voor- en nadelen biedt en individualiseringsprocessen zorgen voor hernieuwde aandacht voor de vraag wie `wij' zijn. Met name in de context van immigratie en integratie wordt `de nationale identiteit' naar voren geschoven als antwoord op publieke en politieke zorgen over gemeenschappelijkheid en maatschappelijke samenhang. Op deze manier dreigt nationale identiteit een politiek en beleidsmatig antwoord te worden voor een integratieprobleem, terwijl de vraag naar wie wij zijn en wat ons bindt in essentie een samenlevingsprobleem is.

In dit rapport adviseert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid de aandacht van de overheid te verleggen van nationale identiteit naar processen van identificatie met Nederland. Waar nationale identiteit als concept het risico loopt te verzanden in het vastleggen van een historisch bepaalde en statische identiteit, biedt een benadering die vertrekt vanuit identificatieprocessen mogelijkheden voor een meer toekomstgerichte beleidstrategie. In dit rapport wordt deze benadering uitwerkt voor de functionele, normatieve en emotionele identificatie, de drie belangrijkste processen voor identificatie met Nederland.

Identificatie met Nederland, ISBN 978 90 5356 428 8, prijs EUR 39,95, Amsterdam University Press

Analyses in het rapport zijn mede gebaseerd op studies die op verzoek van de WRR zijn verricht en tegelijkertijd met dit rapport verschijnen:

WRR-verkenning nr. 17

Nationale Identiteit en meervoudig verleden, Maria Grever en Kees Ribbens

Ter onderbouwing van zijn rapport Identificatie met Nederland heeft de WRR een historisch en sociaal-wetenschappelijk onderzoek laten uitvoeren door twee historici: prof.dr. Maria Grever (Erasmus Universiteit Rotterdam) en dr. Kees Ribbens (Erasmus Universiteit Rotterdam / NIOD). Deze verkenning omvat het verslag van hun onderzoek.

Westerse politici ontwaren een crisis van de nationale identiteit. Ze beschouwen het gebrek aan historische kennis als belangrijke oorzaak. In Nederland weten jongeren niet meer wie Willem van Oranje is en waarom hier Surinamers wonen. De integratie zou langzaam verlopen omdat het Nederlanderschap onduidelijk is. Vandaar dat de regering heeft besloten om een nationale canon in te voeren. Maar kloppen deze aannames? Wordt niet voorbij gegaan aan de diversiteit van het verleden en de veranderlijkheid van sociale identiteiten?

In deze studie wordt het woonland als identificatiekader voor Nederlandse, Britse en Franse jongeren (14-18 jaar) onderzocht. Uitgangspunt is dat mensen culturele codes vanuit een meervoudig verleden overdragen in verhalen en herinneringen. Welke betekenis heeft de nationale identiteit voor de jongeren en welke geschiedenis spreekt hen aan? Geschiedenis van de familie is bij álle groepen het populairst. Historische verbondenheid met het woonland manifesteert zich sterk bij autochtone groepen, bij jongens meer dan bij meisjes.

ISBN 978 90 5356 358 8, prijs EUR 39,95, Amsterdam University Press

WRR-webpublicatie nr. 33

De casus Inburgering en Nationaliteitswetgeving: Iconen van nationale identiteit, Fouzia Driouichi

Aan de hand van dit onderzoek wordt onder meer geconcludeerd dat het accent steeds meer op cultuur wordt gelegd. Bovendien richt de contemporaine discussie zich op meer plichten en minder rechten voor veel migranten. Hierbij wordt er vaak vanuit gegaan dat meer plichten automatisch een betere integratie tot resultaat zullen hebben. Noodzakelijke randvoorwaarden, zoals kwalitatief en kwantitatief voldoende scholing, maar eveneens een meer welwillende rol van de ontvangende samenleving, worden daarbij nogal eens veronachtzaamd.

De zoektocht brengt ook nog andere zaken voor het voetlicht. Zo is het in het bijzonder voor een bepaald deel van de bevolking problematisch er meerdere deelidentiteiten en loyaliteiten op na te houden: moslims. Voorts lijkt het erop dat er in dit verband slechts één keuzemogelijkheid bestaat: òf men kiest vóór Nederland òf men kiest voor het herkomstland en dientengevolge tegen Nederland.

ISBN 978 90 5356 446 2, prijs EUR 27,50, Amsterdam University Press

WRR-webpublicatie nr. 34

In debat over Nederland. Veranderingen in het discours over de multiculturele samenleving en nationale identiteit, Fleur Sleegers

De toon en inhoud van de debatten over de multiculturele samenleving zijn de laatste jaren veranderd. Van links tot rechts is de politiek teruggekomen van een lang in standgehouden consensus dat de komst van migranten een verrijking van de samenleving betekende. Het inzicht dat de toegenomen culturele diversiteit en de aanwezigheid van steeds meer moslims in de Nederlandse samenleving (ook) problemen met zich mee heeft gebracht is nu uitgangspunt van de discussie. Vanaf de eeuwwisseling is de overtuiging gegroeid dat een hardere opstelling naar migranten en veeleisender beleid noodzakelijk zijn voor succesvolle integratie. Daarnaast wordt steeds meer nadruk gelegd op het belang van `de' nationale identiteit; voor migranten om te weten in wat voor samenleving zij moeten inburgeren en voor mensen `van hier' om met de onzekerheid van een veranderende leefomgeving om te kunnen gaan. Het multiculturalisme als ideaal heeft zijn aantrekkelijkheid voor velen vrijwel volledig verloren. Deze studie laat zien hoe een nieuw, `harder', dominant discours is ontstaan over de multiculturele samenleving en nationale identiteit, waarin cultuur en religie een prominente rol zijn gaan spelen.

ISBN 978 90 5356 358 8, prijs EUR 27,50, Amsterdam University Press