Stadsdeel Amsterdam-Noord

Laatste ondergrondse container meteen geadopteerd

Tijdens de Milieuweek, op maandag 24 september, plaatst portefeuillehouder Openbare Ruimte, Harm-Jan van Schaik, samen met leerlingen van de Capelleschool, de laatste ondergrondse inzamelcontainer. De Capelleschool adopteert deze bak in de Rode Kruisstraat en gaat er op letten dat de omgeving van de container schoon blijft.

In 2000 startte het stadsdeel met de voorbereiding voor de aanleg van het ondergrondse inzamelsysteem. Bewoners zijn nadrukkelijk betrokken geweest bij het overschakelen naar het ondergrondse systeem. De Banne Noord en Zuid maakten als eerste wijken gebruik van het nieuwe inzamelsysteem. Nu staan er in alle buurten, behalve in landelijk Noord en op de dijken, bijna zeshonderd containers voor restafval, glas- en papier. De medewerkers van de afdeling Inzameling zorgen er dagelijks voor dat de containers tijdig worden geleegd

Voordelen

Het ondergrondse inzamelsysteem heeft veel voordelen in vergelijking met het oude inzamelsysteem waarbij de vuilniswagen een keer per week langskomt. Bewoners kunnen hun afval dagelijks kwijt en ook is het scheiden van afval een stuk eenvoudiger. Op loopafstand zijn aparte glas- en papiercontainers te vinden.

Dit komt het milieu ten goede. Grofvuil kunnen bewoners gratis kwijt op het Afvalpunt of na afspraak laten ophalen.

Portefeuillehouder Harm-Jan van Schaik: De meeste bewoners geven aan tevreden te zijn met het ondergrondse inzamelsysteem. Natuurlijk vraagt deze inzamelwijze ook iets van bewoners zelf. Als zij de regels voor het aanbieden van afval respecteren, blijft de omgeving van de containers schoon. Ik ben dan ook blij dat de Capelleschool deze container wil adopteren en roep andere bewoners en instanties op dit voorbeeld te volgen.

Adoptie

Het stadsdeel zoekt voor een deel van de containers in Noord een adoptieouder. Iemand die erop let dat de omgeving van de container goed schoon blijft en er geen afval naast wordt gezet. Die bewoner krijgt een speciaal servicenummer dat hij kan bellen om ervoor te zorgen dat rommel nog dezelfde dag wordt weggehaald. Daarnaast kan de adoptieouder een bezem in bruikleen krijgen om de omgeving van de container af en toe schoon te vegen. Een keer per jaar zet het stadsdeel de adoptieouders in het zonnetje. Adoptieouders kunnen zich aanmelden bij de heer Reidinga, telefoonnummer, 020-635 5544 of 06-53982658.