Gemeente Soest

Jongeren Griftland College

Datum: 18/09/2007

Jongeren Griftland College adviseren de gemeente Soest

Leerlingen van alle 2de klassen VMBO-T van het Griftland College in Soest krijgen op maandagochtend 24 september om 8.30 uur tijdens de start van het project 'Scholen voor Duurzaamheid, Jongleren met de Eem' een adviesopdracht uitgereikt door wethouder Bert Krijger.

De leerlingen werken deze opdracht tijdens de projectweken uit en sluiten het project af met de presentatie van hun adviezen aan elkaar en aan de jury (gemeente Soest en het Griftland College). Het winnende advies zal, of delen van dat advies zullen door de gemeente worden uitgevoerd.

Door dit project worden leerlingen gestimuleerd om creatief en spelenderwijs hun eigen leefomgeving te ontdekken en te komen tot duurzame adviezen voor de inrichting daarvan. Tijdens de projectweek volgen de leerlingen diverse lessen bij biologie, aardrijkskunde, economie en geschiedenis over landbouw, natuur, water, cultuurhistorie, recreatie, woningbouw etc, in relatie tot duurzaamheid. Ook gaan ze bijvoorbeeld de fietsexcursie "rondje langs de Eem" doen en brengen ze een bezoek aan de boerderij 'het derde erf' aan de Birkstraat.

Op vrijdag 5 oktober worden alle lessen, opdrachten en ideeën door de scholieren uitgewerkt tot een advies of ontwerp. Vanaf 13.15 uur presenteren de 2de klassers hun ontwerpen aan de jury, bestaande uit een afvaardiging van de school en de gemeente Soest. Tot slot zal het winnende ontwerp bekend worden gemaakt. De gemeente Soest zal dit ontwerp of praktisch uitvoerbare delen van het ontwerp overnemen en daadwerkelijk uit laten voeren, waarschijnlijk in 2008.

Het project "Scholen voor Duurzaamheid, Jongleren met de Eem" wordt financieel mogelijk gemaakt door Provincie Utrecht en de gemeente Soest. Het project maakt onderdeel uit van een samenwerkingsproject "Ons Eemland", met als samenwerkingspartners; verschillende gemeentes in het Gewest Eemland (w.o. Soest), het IVN, Landschaspfonds Eem en Vallei, Ark&Eemlandschap, VSB fonds, Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland, NMU, de Eemlandhoeve en de Stichting Educatief Platteland!.

Meer informatie:

* Griftland College - dhr. J. van Dam (035 6098200 / j.vandam@griftland.nl)

* Gemeente Soest - Johan Simon (035 6093202 / milieucentrum@soest.nl)

.