Gemeente Hoogeveen

20 september 2007
Afzender: College B&W
Unieke brandweerscholendag in Hoogeveen
De brandweer van Hoogeveen ontvangt maandag 24 september 1400 basisschoolleerlingen in de kazerne aan de Industrieweg en op het Mauritsplein in Hoogeveen. De kinderen krijgen voorlichting over de brandweerorganisatie en demonstraties hulpverlening en brandbestrijding. Het is voor het eerst dat deze âbrandweerscholendagâ is georganiseerd. Het evenement is uniek voor Drenthe.

Om een dergelijk groot aantal kinderen te kunnen ontvangen is er een ochtend- en een middagprogramma, die beide gelijk zijn. Het ochtendprogramma begint om 9.00 uur en het middagprogramma om 13.00 uur.

In de kazerne wordt een voorlichtingsfilm vertoond en geven een brandweerman en een medewerker van de Brandwondenstichting uitleg. Ook wordt daar een fictieve brand geblust met CO2.

Vlam in de pan

Op het Mauritsplein geeft de brandweer een demonstratie hulpverlening. De kinderen krijgen uitleg over redgereedschap. Ook wordt getoond hoe bijvoorbeeld het dak van een auto wordt geknipt.

Derde onderdeel is een demonstratie brandbestrijding. Hoe blus je een brand, wat komt daarbij kijken? Dat is de centrale vraag. En natuurlijk tot slot de altijd spectaculaire demonstratie âvlam in de panâ.

Materieel

De brandweer laat ook veel materieel zien, waaronder een ladderwagen, een hoogwerker, een verbindings-commandowagen uit Assen, een specialistische container uit De Wolden en een oefentank voor de duikers van de brandweer. In totaal zijn maandag 45 brandweerlieden en andere medewerkers van de gemeente in touw om de brandweerscholendag tot een succes te maken.

Te veel verzoeken

De afgelopen jaren kreeg de brandweer minstens een paar keer per maand het verzoek om een rondleiding in de kazerne te geven. Maar daarvoor heeft de brandweer onvoldoende personeel. Zo kwam het promotieteam van de brandweer op het idee om een brandweerdag te organiseren voor alle basisscholen in de gemeente. Van de ruim 30 scholen meldden zich 24 aan voor deze voorlichtings- en demonstratiedag van de brandweer. Een dergelijk omvangrijk evenement is nog niet eerder vertoond in Drenthe en is mogelijk ook uniek voor Nederland.