Provincie Antwerpen


Persbericht en uitnodiging Provincie Antwerpen


---

Provinciale Prijs Beeldende Kunst en Vormgeving 2007

Op 24 september, vanaf 19u is de pers welkom voor de feestelijke opening van de Provinciale Prijs Beeldende Kunst in de Koningin Fabiolazaal in Antwerpen.

De kunstenaars zullen u dan persoonlijk rondleiden en meer info geven over hun werken. U ontvangt ter plaatse per deelnemende kunstenaar een 'catalogus'. Vanaf 19u30 volgt de officiële plechtigheid en receptie.

Gelieve uw aanwezigheid te melden bij bruni.hens@admin.provant.be

Al sinds 1969 schrijft het provinciebestuur van Antwerpen een prijs voor beeldende kunst uit. Aanvankelijk werd met deze prijs jaarlijks een kunstenaar uit een verschillende discipline bekroond. Sinds enkele jaren echter staat de tweejaarlijkse prijs open voor alle actuele beeldende uitdrukkingsvormen, media en technieken. De enige voorwaarde is dat de deelnemers in de provincie Antwerpen zijn geboren, er wonen, of er hebben gestudeerd, en niet ouder zijn dan veertig jaar. Een jury kiest uit de inzendingen een laureaat die een geldprijs in ontvangst mag nemen en selecteert daarnaast nog een drietal kunstenaars die samen met de laureaat een tentoonstelling krijgen aangeboden. Hiermee wil het provinciebestuur jong talent een kans bieden om nieuw werk te presenteren aan een breder publiek.

Dit jaar werd de Provinciale Prijs uitzonderlijk toegenkend aan twee laureaten: beeldhouwster Nadia Naveau en vormgever Stefan Schöning. Samen met de laureaten tonen ook fotograaf Arno Roncada en kunstenaarsduo Erki De Vries en Tim Vets recent werk in de Koningin Fabiolazaal. Hun werk is te bezichtigen van dinsdag 25 september tot en met zondag 21 oktober.

Nadia Naveau

Nadia Naveau (Brugge, 1975) kreeg haar opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Momenteel is ze aan die zelfde academie verbonden als gastdocente. De voorbije jaren was haar werk onder meer te zien op solotentoontsellingen in galerij De Zwarte Panter in Antwerpen en galerij Van Wijngaarden - Hakkens in Amsterdam De stad Lokeren nodigde haar in 2006 nog uit om een openluchttentoonstelling in te richten in het Centrum voor Ruimtelijke Kunst in Lokeren. Ze neemt ook deel aan 'Welcome Home' de huldetentoonstelling voor Fred Bervoets, die op dit moment loopt in het MUHKA in Antwerpen.

Tijdens de tentoonstelling in de Koningin Fabiolazaal presenteert Naveau geheel nieuw werk, dat - zeker wat het formaat betreft - afwijkt van haar vroegere sculpturen. Le Salon du Plaisir is een verzameling van een veertigtal, ongeveer 30 cm hoge, ceramieken beeldjes, die in de begeleidende publicatie door kunstcriticus Hans Theys worden getypeerd als 'een uit elkaar slingerende paardenmolen ... Cowboys op botsende of sneuvelende paarden, trappers met geweren, paarden die over bizons struikelen, boomstronken en beren, een droomkasteel, Marge van The Simpsons die als een hedendaagse Nefertiti uit een wonderlijk gedrapeerde plooirok of hondendrol verrijst, gehelmde soldaten uit de eerste wereldoorlog: allen ontmoeten ze elkaar in sculpturen die in alle richtingen bewegen, uitlopers hebben, van vorm veranderen.'

Stefan Schöning

Stefan Schöning (Antwerpen, 1968) studeerde productontwikkeling aan het Henry Van de Velde-instituut in Antwerpen. Sinds 1992 werkt hij als zelfstandig ontwerper. In 1994 richtte hij zijn eigen bedrijf op voor productontwikkeling en industrieel design. 2007 lijkt het jaar te worden waarin Schöning zowel nationaal als internationaal algemene erkenning krijgt voor zijn werk als vormgever. Eerder dit jaar won hij namelijk ook al de prestigieuze Red Dot Award voor productontwikkeling en de iF Product Design Award en ontving hij het Henry van de Velde Label. Zijn werk werd aansluitend onder meer tentoongesteld in het Red Dot Design Museum in Essen en in het Hannover Exhibition Centre in Duitsland.

De Provinciale Prijs voor Vormgeving ontving Schöning op basis van twee recente projecten. De Modenatiesofa is een zitmeubel dat werd ontworpen voor het Forum van de Modenatie in Antwerpen. De zitbank bestaat uit verschillende modulles die werden vervaardigd uit gelakt draadstaal. Door de modulles op verschillende manieren te combineren onstaat er telkens een nieuwe bank, die zich als het ware door de ruimte slingert. Voor de Belgische spoorwegen ontwierp Schöning een reeks van producten die het nieuwe imago van de NMBS zullen vormgeven. Naast een infopaneel voor de NMBS en de Modenatiesofa zullen er op de tentoonstelling in de Koningin Fabiolazaal nog een vijftal andere ontwerpen van zijn hand worden getoond.

Arno Roncada

Naast de twee laureaten selecteerde de jury ook het werk van fotograaf Arno Roncada (Genk, 1973). Roncada studeerde aan de Media en Design Academie in Genk en later aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Zijn foto's werden opgenomen in recente tentoonstellingen van het FotoMuseum Antwerpen, het MARTa in Herford en de Ravenstein Galleries in Brussel. Op de tentoonstelling in de Koningin Fabiolazaal toont Roncada een print uit zijn Darkroom-reeks.

Erki De Vries en Tim Vets

Beeldend kunstenaar Erki De Vries (Vilvoorde, 1978) studeerde aan de Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen, Post St.-Joost in Breda en aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Sinds enige jaren werkt hij samen met gitarist en componist Tim Vets (Wilrijk, 1974) aan ruimtelijke installaties. In de Koningin Fabiolazaal creëren zij een installatie die verderbouwt op hun Poltergeist-concept, dat eerder al - zij het in een sterk gewijzigde vorm - te zien en te horen was in deSingel in Antwerpen en op de Pure Data Conventie in Montréal, Canada.


-

Vanaf maandag vindt u foto's in drukkwaliteit op onze ftp pagina. U kan ze downloaden volgens de instructies in bijlage. Als u graag enkele foto's doorgemaild krijgt stuurt u best een berichtje naar bruni.hens@admin.provant.be.

Meer info over deze Provinciale Prijs: Bob Daems op bob.daems@admin.provant.be of 0472 98 14 11

Praktische informatie

Koningin Fabiolazaal

Jezusstraat 28, 2000 Antwerpen

Van dinsdag 25 september tot en met zondag 21 oktober.

Open van 10 tot 17 uur. Gesloten op maandag.

De toegang is gratis.

Info: info@kfz.provant.be / 03 203 42 04