Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 20 september 2007

Gastsprekers geschoold voor de klas; Staatssecretaris Bussemaker reikt eerste certificaten uit

In het kader van het Voorlichtingsbeleid Herdenking WO II van het Ministerie van VWS zullen alle gastsprekers, aangesloten bij het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II-Heden,vanaf heden officieel gecertificeerd hun verhaal aan schoolklassen vertellen. In dat kader reikt Staatssecretaris Bussemaker op maandag 24 september om 16.00 uur de eerste drie certificaten officieel uit. Dit vindt plaats in het Nationaal Monument Kamp Amersfoort tijdens een bijeenkomst voor alle gastsprekers die bij dit Steunpunt zijn aangesloten.

De bijeenkomst in het Nationaal Monument Kamp Amersfoort wordt georganiseerd door het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II-Heden. Dit Steunpunt dat is ondergebracht bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS. De organisatie begeleidt zowel gastsprekers die de oorlog in Nederland alsook in Nederlands-Indië meemaakten. Ook zijn er veteranen aangesloten die bij recentere oorlogen en vredesmissies betrokken waren.

Voor gastsprekers worden jaarlijkse verschillende cursussen en studiedagen georganiseerd. Het is de eerste keer dat er een bijeenkomst is voor alle gastsprekers. Naast de Staatssecretaris zullen ook Cees Biezeveld (directeur Nationaal Monument Kamp Amersfoort), Esther Captain (historicus Indisch Erfgoed), Nine Nooter (directeur Nationaal Comité 4 en 5 mei), Gerjan Onrust (docent), Maarten Peters (singer-songwriter) en Edwin de Vries (acteur) een bijdrage aan het programma leveren.

In het Voorlichtingsbeleid van het Ministerie werd in oktober 2005 al aangekondigd dat er voor het project Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II-Heden een kwaliteitskeurmerk zou moeten worden ingesteld, "opdat scholen erop kunnen vertrouwen dat de sprekers die zij uitnodigen goed geschoold zijn in het vertellen van hun verhaal en in het hanteren van valkuilen die hieraan verbonden zijn (...). De kwaliteit en de effectiviteit moeten stringenter worden gevolgd en geëvalueerd", is verder in de notitie te lezen. Dit betekent dat aanstaande maandag de 93-jarige Ellis Hertzberger (hij overleefde tot twee keer toe Auschwitz!), maar ook de 59 jarige Dutchbat III veteraan Wim Dijkema een certificaat ontvangen.