RTL Group

Uniek gesprek met John Cleese in 'Rick Nieman interviewt' bij RTL Z

Brein achter 'Monty Python' geeft visie op stimuleren creativiteit

In het RTL Z-interviewprogramma Rick Nieman Interviewt, dat vanaf maandag 24 september te zien is binnen de carrousel van RTL Z bij RTL 7, dit keer de wereldberoemde komiek, acteur en filmmaker John Cleese. Cleese was onder meer het creatieve brein achter Monty Python's Flying Circus, Fawlty Towers en A Fish Called Wanda. In dit unieke gesprek praat de 67-jarige Cleese over een onderwerp dat hem de laatste tijd bezighoudt, namelijk creativiteit. Wat is het, waar komt het vandaan, hoe kun je het oproepen en is het misschien zelfs aan te leren? Met veel verwijzingen naar zijn eigen ervaringen, geeft Cleese zijn visie op hoe je zo creatief mogelijk kunt zijn, in welke context dan ook. Hoewel er van Fawlty Towers maar twaalf afleveringen zijn gemaakt, is het meerdere keren bekroond als het beste komische tv-programma ooit. Monty Python wordt internationaal gezien als de beste comedy-groep uit de geschiedenis van televisie en film.

Cleese vertelt over de consternatie die zijn beslissing om te stoppen met Monty Python losmaakte bij sommige andere Python-lede: Ze beschuldigden me van verraad! Maar ik vond gewoon dat we onszelf niet vernieuwden en dat het tijd was voor iets anders. Verder praat hij over de buitengewoon intensieve voorbereiding op Fawlty Towers: Alleen al over het schrijven deden we zes weken per aflevering. Zes weken! Dat is in de geschiedenis van comedy op televisie nooit gebeurd.

Voorts geeft John Cleese aan hoe de huidige tijdsdruk in de maatschappij de dood in de pot is voor creativiteit. Alles moet snel en daardoor staan mensen onder grote druk. Wie onder druk staat raakt in de stress, en wie in de stress raakt, kan nooit creatief zijn. Ik kom met een moeilijke boodschap in deze tijd: durf je te vervelen, durf niets te doen. Want alleen dan krijgt de creativiteit die je in je hebt de kans zich te ontplooien. Ook is hij van mening dat het hebben van veel geld niet altijd goed is als je een nieuw project opzet. Voor A Fish Called Wanda was ons budget iets meer dan vijf miljoen dollar. We konden dus gewoon onze gang gaan en niemand lette op ons. Voor de vervolgfilm, Fierce Creatures, was het budget veel hoger. Die druk voelden we erg op onze schouders en het resultaat was een minder goede film.

Rick Nieman heeft de afgelopen periode bijzondere en exclusieve gesprekken gehad met vele nationale en internationale politieke kopstukken en businessgoeroes. Zo sprak hij met Laura Bush, Rem Koolhaas, Condoleezza Rice, Jan Peter Balkenende, Deepak Chopra, Albert Heijn en José Barroso. John Cleese komt op donderdag 11 oktober naar Nederland voor een eenmalig seminar over creativiteit. Meer informatie daarover kunt u vinden op www.Focusconferences.nl.

Uitzending: RTL Z bij RTL 7, op maandag 24 september om 16.20 uur, op dinsdag 25 september om 09.20 uur, op woensdag 26 september om 11.20 uur, op donderdag 27 september om 13.20 en op vrijdag 28 september om 15.20 uur.

---

Noot aan de redactie: een foto van John Cleese in gesprek met Rick Nieman kunt u opvragen bij afdeling Mediadocumentatie, tel. 035-6718553.Voor meer informatie en/of interviews kunt u contact opnemen met Onno Posthuma, RTL Nederland Communicatie, via tel: 035 - 6718667 of onno.posthuma@rtl.nl.