Gemeente Rotterdam

Vanaf maandag 24 september rijdt in Rotterdam de gelijke-behandelingstram. De tram markeert het begin van een campagne in een aantal gemeenten in Zuid-Holland en Noord-Brabant. Deze campagne wil het publiek ervan bewust maken dat artikel 1 van de Grondwet gelijke behandeling garandeert, discriminatie verbiedt en mogelijkheden biedt iets te doen tegen discriminatie.

De campagne markeert ook de bundeling van drie antidiscriminatie bureaus. In 2007 heeft RADAR, van oudsher een Rotterdamse organisatie,de antidiscriminatie bureaus in Breda/Tilburg en Dordrecht in zijn gelederen opgenomen. Deze bureaus bundelen nu hun krachten en gaan samen verder onder de naam RADAR.

Het nieuwe RADAR
Met de grotere organisatie kan de expertise die RADAR in bijna 25 jaar heeft opgebouwd op het terrein van discriminatiebestrijding en gelijke behandeling slagvaardiger en in een groter gebied worden ingezet. Nieuw is dat er een centraal nummer voor klachten en meldingen komt. Iedereen die belt wordt automatisch doorverbonden met een medewerker van RADAR, die direct een advies kan geven over de aanpak van de klacht of melding. Door op deze wijze te werken is een maximale bereikbaarheid, expertise en efficiëntie te realiseren ten dienste van degene die een klacht meldt.

Op 24 september wordt de nieuwe huisstijl van RADAR onthuld, maar zal ook de campagne 1 tegen discriminatie van start gaan. Met deze campagne wil RADAR mensen stimuleren iets te ondernemen tegen discriminatie. Niet alleen door zelf discriminatie te melden, maar ook door zelf iets te doen.
Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet zegt dat iedereen in Nederland gelijk moet worden behandeld en dat discriminatie op welke grond dan ook verboden is. Dit wetsartikel is het uitgangspunt voor RADAR en voor de campagne. Discriminatiegronden waar RADAR zich mee bezighoudt en die aandacht zullen krijgen in de campagne zijn afkomst, levensovertuiging, sekse, seksuele gerichtheid, leeftijd en handicap.

1 tegen discriminatie tram
Maandag 24 september rijdt minister Ella Vogelaar de tram uit de remise van de Rotterdamse RET aan de Oostzeedijk. De Dordtse wethouder Hans Spigt en de Rotterdamse wethouder Orhan Kaya nemen even later het stuur over. Passagiers van de tram tijdens de eerste rit zijn verschillende wethouders en vertegenwoordigers van landelijke en plaatselijke organisaties voor gelijke behandeling en belangenorganisaties, zoals de voorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling, Alex Geert Castermans en de directeur van Artikel 1, Hubert Fermina.

Campagne
Er gaan ook nog 40 bussen rondrijden met hierop de gelijkebehandelingsleus. Het hele gezelschap stapt van de tram over in zon' bus en reist hiermee naar het Da Vinci College in Dordrecht. Wethouder Hans Spigt van Dordrecht zal samen met leerlingen van het Da Vinci College het RADAR-logo en het beeldmerk van de campagne onthullen. RADAR heeft gekozen voor een school omdat het voortgezet onderwijs een belangrijke doelgroep zal zijn de komende periode; alle scholen voor voortgezet onderwijs worden namelijk betrokken in de RADAR-campagne.

Gemeenten voor gelijke behandeling
De Dordtse wethouder Hans Spigt zal toelichten wat de accenten en prioriteiten zijn bij de aanpak van discriminatie voor zijn gemeente. Hij koppelt hieraan een uitdaging aan jongeren om actief stelling te nemen. Wethouder Orhan Kaya zal een toelichting geven op het Rotterdamse Collegeprogramma om discriminatie en uitsluiting tegen te gaan en gaat in op de campagne die nu wordt gestart, onder andere gericht op scholen.

Bron: Bestuursdienst, 21-09-2007