FNV Bondgenoten

Havenwerknemers en -werkgevers gezamenlijk in actie voor pensioengelden

Werknemers en werkgevers in de havens, verenigd in de Stichting Belangenbehartiging Pensioengerechtigden voor Vervoer- en Havenbedrijven (SB PVH), gaan vanaf maandag 24 september actie voeren voor de pensioenen van havenwerkers. Die dag beginnen ze om 08.00 uur een 24-uurswake voor het hoofdkantoor van Aegon in Den Haag. De wake duurt tot 27 september 12.00 uur.

De wake wordt georganiseerd als protest tegen het feit dat Aegon het zogenaamd beklemde vermogen van het havenpensioenfonds niet wil aanwenden voor de pensioenen. Aegon heeft in augustus van dit jaar het havenpensioenfonds gekocht van Optas voor een bedrag van EUR1,3 miljard. Daarmee heeft Aegon ook het beklemde vermogen ter grootte van EUR768 miljoen overgenomen Dit beklemd vermogen heeft als doelbestemming de verzekerden ten tijde van de verzelfstandiging van het bedrijfstakpensioenfonds PVH naar Optas. Optas was toen al niet bereid om dit bedrag ook daadwerkelijk aan te wenden voor pensioenen en de directie van Aegon wil deze houding ook aannemen. Dit is onacceptabel voor de havensector.

Halverwege de wake, op 26 september, wordt een manifestatie vanuit de havensector georganiseerd. De manifestatie begint om 11.30 uur en eindigt omstreeks 13.00 uur.

Tijdens de manifestatie betreden diverse sprekers het podium. Het gaat om volgende mensen die de havenwerkers en havenwerkgevers gaan toespreken:

* Niek Stam, secretaris van SB PVH en bestuurder van FNV Bondgenoten
* Johan Tiggelman, bestuurslid SB PVH (werkgeverssignatuur)
* Willem Noordman, lid van het Hoofdbestuur FNV Bondgenoten
* Jaap Jongejan, voorzitter CNV BedrijvenBond
* Pieter Omtzigt, 2e kamerlid van het CDA en actief op dit dossier

Ook over de besteding van de opbrengst van de verkoop van Optas aan Aegon is een groot en hevig dispuut ontstaan tussen de Stichting Optas en SB PVH. Hierover lopen juridische procedures.
---