Gemeente Valkenswaard

bodemsanering voormalig stortterrein

Start bodemsanering voormalig stortterrein

Op maandag 24 september is de gemeente Valkenswaard gestart met de bodemsanering van een voormalig stortterrein aan de Leenderweg, net voor de brug over de Tongelreep. In de bodem zitten onder andere zware metalen. De verontreiniging vormt geen gevaar voor de volksgezondheid.

De sanering bestaat uit verschillende fasen en duurt ongeveer 6 weken. De firma A&G Milieutechniek uit Waalwijk voert het werk uit. Ze begint eind september met het verwijderen van alle beplanting en de inrichting van het werkterrein. Daarna wordt de sterk verontreinigde grond verwijderd en afgevoerd naar een reinigingsbedrijf. Vervolgens wordt de bodemsanering afgerond en zal het schoongemaakte terrein medio november met bosplantsoen worden beplant.

Niet alle verontreiniging wordt opgeruimd. Het gedeelte onder het fietspad aan de Leenderweg blijft vooralsnog zitten. Bij een toekomstige reconstructie van de Leenderweg kan deze achtergebleven vervuiling alsnog worden opgeruimd.

Herinrichting Tongelreepdal
De bodemsanering vloeit voort uit het project Herinrichting Tongelreepdal dat in 2005 is gestart. Hierin werkt de gemeente samen met Waterschap De Dommel en de provincie Noord-Brabant. Doel van het project is te komen tot een Tongelreepdal waarin verschillende functies zoals natuur, waterberging en recreatie optimaal op elkaar zijn afgestemd. Het uitgevoerde werk komt de nieuwe natuurlijk meanderende beek ten goede. In landschappelijk opzicht is het ook een flinke verbetering voor het beekdal.

Dit project draagt bij aan de reconstructie van het landelijk gebied. De uitvoering is mogelijk gemaakt door een subsidie van Waterschap De Dommel en van de provincie Noord-Brabant.

Voor meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij de heer C. Sandkuijl van de afdeling Leefomgeving. Hij is telefonisch bereikbaar onder nummer 040-2083647.