Provincie Limburg

Persberichten

Uniek evenement voor een actief personeelsbeleid Vitaliteitsweek Parkstad: 24 tot en met 28 september

Komende week vindt in Parkstad Limburg* een voor Nederland uniek evenement plaats op het gebied van actief personeelsbeleid. Tien grote werkgevers bieden hun 12.000 werknemers een Vitaliteitsweek aan. Deze werknemers kunnen de gehele week exclusief deelnemen aan tal van activiteiten op het gebied van gezond bewegen, zowel lichamelijk als geestelijk. De Vitaliteitsweek is een initiatief van de Ontwikkelingsmaatschappij Parkstad Limburg en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg. Minister Maria van der Hoeven geeft maandagochtend om kwart voor tien voor het Parkstad Limburgstadion het startschot.

Vervolgens vertrekt een karavaan met fietsers voor een estafettetocht langs alle deelnemende instellingen. Aan elk van de instellingen wordt daarbij de Vitaliteitsvlag aangeboden. De Vitaliteitsweek begint al vroeg maandag, om half negen met een ontbijt voor een honderdtal vertegenwoordigers van een dertigtal geïnteressseerde bedrijven en instellingen. Bedoeling van de sessie is het delen van de kennis van de initiatiefnemers over actief personeelsbeleid met zo veel mogelijk bedrijven en instellingen. Duurzaam personeelsbeleid moet zich als een olievlek vanuit Limburg over het land verspreiden. Volgend jaar kunnen dan nog veel meer werknemers aan dit initiatief deelnemen. Gedeputeerde Odile Wolfs, programma Investeren in mensen: Gezondheid is voor mensen het hoogste goed. Het is dan ook niet vreemd dat gezondheid en fitheid de arbeidsvreugde en participatie van werknemers verhogen. De Provincie Limburg werkt graag mee aan een vitale Limburgse arbeidsmarkt.

Het initiatief ontstaat net in deze regio omdat hier de dreiging van een dubbele vergrijzing en ontgroening het grootst is van Nederland. Uit demografische analyses blijkt dat er bij ongewijzigd beleid binnen zeven jaar door ontgroening dertig procent minder scholieren zijn en binnen twintig jaar een tekort bestaat van acht procent aan arbeidscapaciteit (potentiële medewerkers). Het aantal inwoners van Parkstad Limburg is dan gedaald van 240.000 naar 200.000. Met dit project wil Parkstad Limburg het bewustzijn ten aanzien van deze problematiek verhogen, teneinde tijdig en gerichte actie te ondernemen op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Niet voor niets heeft de regering drie weken geleden al een uniek arbeidsmarktplan van Parkstad Limburg overgenomen en dit ten voorbeeld gesteld aan het land. Dit sectorplan Zorg, Opleiding en Arbeidsmarkt 2007-2010 wordt omarmd door drie ministeries tegelijk. Op 30 augustus werd het plan door drie staatssecretarissen (Volksgezondheid, Sociale Zaken en Onderwijs) gepresenteerd als het perfecte antwoord op de grote maatschappelijke problemen die door vergrijzing en ontgroening op de regio afkomen. Uniek aan dat plan is dat alle betrokken partijen samenwerken: alle onderwijsinstellingen - van VMBO tot en met HBO -, alle zorginstellingen en alle gemeenten van Parkstad.

Programma Startbijeenkomst
8.30 uur Ontvangst met ontbijtbuffet in de Rapid JC-zaal op de 1e etage van het Parkstad Limburg Stadion (hoofdingang naar binnen, trap op, rechts).
9.05 uur Welkomstwoord door de burgemeester van Kerkrade, de heer Jos Som
9.10 uur De Vitaliteitsweek en het Project Duurzaam Doorwerken, door Marianne Dunnewijk lid CvB Hogeschool Zuyd en Eke Zijlstra voorzitter RvB Atrium MC.
9.20 uur Investeren in (vitale) mensen, door Odile Wolfs, gedeputeerde Provincie Limburg
9.25 uur Vitaliteit en sociale innovatie, door Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven
9.35 uur Symbolische start Vitaliteitsweek: Jef Pleumeekers overhandigt namens de fietsers de eerste vitaliteitvlag aan Jos Som 9.45 uur Start en startschot fietsestafette
tot 10.45 uur De achterblijvers overleggen over verbreding van de Vitaliteitsweek.


* Parkstad Limburg is het samenwerkingsverband van zeven gemeenten in Oostelijk Zuid-Limburg, te weten de gemeenten Heerlen, Kerkrade, Brunssum, Landgraaf, Onderbanken, Simpelveld, Voerendaal. De regio telt circa 240.000 inwoners.

21-9-2007 13:06