MKB investeert meer in innovatie

24/09/2007 09:48



EIM



Na een dieptepunt in het vorige jaar investeren ondernemers in het midden- en kleinbedrijf dit jaar en de komende jaren meer in innovatie. Met de laagconjunctuur van de afgelopen zes jaar lagen deze investeringen op een bescheiden niveau. Voor het eerst sinds 1999 groeit nu de groep ondernemers die aangeven een innovatie te hebben gerealiseerd. Ook is het aandeel ondernemers dat méér wil gaan investeren in innovatie stijgend.

Meer innovaties zijn in het MKB doorgevoerd
Met de teruglopende economische ontwikkeling is sinds 2000 de bereidheid om in innovatie te investeren flink afgenomen. Waar op het hoogtepunt in 1999 nog 87% van de ondernemers in het MKB in de achterliggende drie jaar tenminste één innovatie had gerealiseerd, bereikte dit percentage anno 2006 een dieptepunt van 59%. Een voorlopig dieptepunt, aangezien in 2007 66% van de ondernemers aangeeft minstens één innovatie te hebben doorgevoerd.

Grotere bereidheid tot investeren in innovatie
In het afgelopen jaar is het aantal ondernemers dat komend jaar méér wil investeren in innovatie toegenomen; 38% zegt het voornemen te hebben meer aan innovatie uit te geven, terwijl 11% juist minder denkt uit te geven. In 2006 lagen dezelfde percentages op respectievelijk 36 en 13. Met de huidige economische groei zien veel ondernemers hun omzetten en winsten toenemen, hetgeen betere mogelijkheden biedt om zelf innovaties te financieren. De stijging weerspiegelt een toegenomen vertrouwen van ondernemers dat innovatie zal renderen.





http://www.ondernemerschap.nl