Gemeente Winterswijk


Horecaconvenant vastgesteld, extra geld voor speelruimtes

Winterswijk - Op donderdag 20 september heeft de raad onder ander vergaderd over het horecaconvenant en een voorstel voor een krediet van ¤ 500.000,- voor een inhaalslag bij het speelruimtebeleid. Hieronder worden de belangrijkste besluiten van de raadsvergadering kort toegelicht.

Horecaconvenant
De raad heeft het horecaconvenant vastgesteld. Het Horecaconvenant is tot stand gekomen door een samenwerking tussen politie, een ambtelijke werkgroep van de regio Achterhoek en Koninklijke Horeca Nederland. In het convenant zijn afspraken vastgelegd tussen horeca, gemeente, politie en het Openbaar Ministerie. De bedoeling is om via dit convenant de kwaliteit van het uitgaan te verhogen en de veiligheid te verbeteren. Zowel het uitgaansgeweld als de overlast moeten verminderen. Daarnaast zorgt het convenant ook voor eenheid in het beleid en de regelgeving met betrekking tot de horeca.De raad heeft ook ingestemd met de verruiming van de sluitingstijden. In alle gemeenten die het convenant vaststellen is nu een algemene sluitingstijd van 02.00 uur vastgesteld, met een uitloop voor vertrekkend publiek naar 04.00 uur. Alcoholvrije eetgelegenheden moeten om 03.00 uur sluiten (zonder uitloop). Deze tijden gelden niet automatisch voor alle horecagelegenheden. Horecagelegenheden mogen all een gebruik maken van deze verruimde sluitingstijden als ze deelnemen aan het convenant. Voor andere horecabedrijven blijft de huidige sluitingstijd van 02.00 uur gelden. Het convenant is vastgesteld met 16 stemmen voor en 4 tegen. De VVD heeft een motie ingediend om bij de evaluatie ook de wenselijkheid van vroegere toelatingstijden mee te nemen. Deze motie is aangenomen met 18 stemmen voor en 2 tegen.

Krediet speelruimtebeleid
De raad heeft ingestemd met het beschikbaar stellen van een krediet van ¤ 500.000,- om een inhaalslag te kunnen maken op het gebeid van speelruimtes. Van dit bedrag wordt naar verwachting ¤ 375.000,- gesubsidieerd door de provincie vanuit het Kleine Steden Beleid. De raad heeft dit ook als harde voorwaarde gesteld. Op dit moment ontbreken er in de bebouwde kom 10 tot 12 speelruimtes. Ook in de buurtschappen is behoefte aan speelruimtes. Met het beschikbare gestelde krediet worden de komende twee jaar nieuwe speelruimtes aangelegd. Vanaf 2008 wordt structureel ¤ 19.000,- gereserveerd voor de instandhouding van de speelruimtes. Het voorstel is aangenomen met 17 stemmen voor en 3 tegen. In de vorige raadsvergadering is een burgerinitiatief behandeld over het aanleggen van een speelvoorziening in het nieuwe deel van de wijk De Rikker gelegen tussen het AZC en de Jachthuisweg. De raad heeft besloten om de aanleg van een speeltuin mee te nemen in de inhaalslag.

Meer weten?
Het totale verslag van de raadsagenda vindt u vanaf 26 oktober op deze website.