Nederlandse Vakbond Varkenshouders


NVV: Varkenshouders lijden wereldwijd ongekende verliezen Varkenshouders die het 4^e International Meat Secretariat (IMS) World Pork Conference te Nanjing in China bezoeken, hebben hun zorgen geuit over de situatie rondom de wereldwijde varkenshouderijen. De producenten, afkomstig van vier continenten, benadrukten in het bijzonder de stijgingen van de productiekosten waarmee de varkenshouderij wordt geconfronteerd. Zij zijn ervan overtuigd dat onmiddellijke verhogingen van detailhandelprijzen en productieopbrengsten nodig zijn om als varkenshouderij te kunnen overleven.

De belangrijkste kwestie is die van de voerkosten, aangezien voor de meeste producenten de voerkosten meer dan 70% van de varkensvleesproductiekosten bedragen. Wereldwijd zijn de graanprijzen meer dan verdubbeld als resultaat van tegenvallende oogsten ten gevolge van moeilijke klimatologische omstandigheden. Maar de grootste impact heeft de enorm groeiende vraag naar graan ten behoeve van de productie van biobrandstoffen. Bovendien zijn er in veel landen aanzienlijke biobrandstofsubsidies, die deze vraag nog verder zullen doen toenemen.

Veel afgevaardigden van de producenten gaven aan dat zij momenteel aanzienlijke verliezen lijden op ieder geleverd varken en dat er op grond van dit gegeven al een groot aantal producenten de varkenshouderij verlaten en dat er nog meer zullen volgen. Producenten bekijken alle mogelijkheden om de efficiency te verhogen, maar op korte termijn zal de winst die dit met zich meebrengt de aanzienlijke verliezen niet kunnen goedmaken.

Producenten zien twee mogelijke scenario's. Het eerste is een belangrijke daling in de wereldwijde productie ten gevolge van het vertrek van producenten uit de varkenshouderij, gevolgd door een dramatische stijging van detailhandelprijzen, ruim boven het huidige niveau, zoals het afgelopen jaar in China is waargenomen.

Het tweede scenario is dat er wordt samengewerkt met consumenten en detaillisten om de prijzen nu te verhogen. Door de prijzen voor de producenten nu te verhogen, zou de productie gehandhaafd kunnen worden. Dit zou betekenen dat detailhandelprijzen niet zo enorm zouden hoeven te stijgen op de middellange termijn. Dit scenario lijkt voor alle partijen het beste te zijn. Consumenten zullen nog steeds varkensvlees tot hun beschikking hebben tegen redelijke prijzen, detaillisten zullen in staat zijn hun klanten tevreden te stellen met voldoende leveringen en varkenshouders zullen in staat zijn hun bedrijf voort te zetten.

Producenten roepen consumenten en detaillisten op om deze ondersteuning met onmiddellijke ingang te geven. Ze zullen met de detaillisten in hun eigen land in gesprek gaan om te onderzoeken hoe dit kan worden bereikt. Het gezamenlijke standpunt is op initiatief van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) tot stand gekomen. De NVV heeft, door een gesprek aan te gaan met de Hema, recent al de eerste stappen gezet om in eigen land in gesprek te gaan met de detaillisten.

De oproep wordt ondersteund door de producentenorganisaties uit Australië, Oostenrijk, Zweden, Frankrijk, Canada, Ierland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Holland, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en België.