KNHS


Kampioenen parade tijdens UPD zaterdag
24 september 2007
updtrudalya

Afgelopen zaterdag, de tweede dag van de UPD, werden zoals gebruikelijk een gigantisch aantal kampioenen gehuldigd. Dit betrof Nederlandse-, KNHS- en UPD-kampioenen. Het was haast een programma de klok rond. s Morgens om 10.00 uur ving het programma aan en even na half tien s avonds eindigde het. Ondanks dat de toestroom van bezoekers groot was, zo zelfs, dat er op de verkeersinformatie melding van gemaakt werd. Desondanks was de hal niet vol, al had de sfeer daar niet onder te lijden.

De FSP finale voor 3- jarige tuigpaarden beet de spits af. Harry van Middelaar won met Zimon (v. Roy M) van de HBC stal. Zo Mooi (v. Roy M) van Jan Muggen deed zijn naam wel eer aan en werd tweede, waarna Zabrina HBC (v. Larix), een dochter van de bekende Sabrina (v. Renovo) opgesteld kon worden.

Het KNHS kampioenschap voor 4-jarige tuigpaarden werd gewonnen door Bert Jan Calis met de super bewegende en houding tonende Wendelrose (v. Manno). Ook super mooi was het optreden van de AES goedgekeurde Wervelwind (v. Plain's Liberator) met Harm Jan Veenstra. Voor Henk Hammers met Wonder (v. Ganges) was er een heel goede derde plaats.

Ook het KNHS kampioenschap van de 5-jarigen was kwalitatief een uitstekende rubriek. Celebration (v. Manno) van Ulle Haarsma behaalde deze titel. Prachtig in het front en heel tuigtypisch bewegend showde hij zich naar de titel. Voor Mark de Groot met toptalent Van Oranje Landzicht (v. Blokland's Shales) was de tweede plaats, waarachter Tjeerd Haarsma met Vlo (v. Reflex) derde werd.

Tobias (v. Milano) won de UPD titel bij de 6- en 7-jarige tuigpaarden. Henk Hammers was de rijder van deze lichtvoetige vos die later op de dag in handen van Margaret Hammers ook de rubriek gereden door dames op zijn naam liet noteren. Ook al waren Show me the Money (v. Lorton), gereden door Chantal van Dijk en Lamoer (v. Waterman) met Anja Vinke geduchte concurrenten. Show me the Money ontving daarbij de steun van het publiek. Bij de 6- en 7-jarigen werd Gijs Rozendaal met Napoleon (v. Bloklands Shales) van Jack Verdonk tweede, die een ware opmars maakte vanaf de tiende plaats! Derde in dit kampioenschap werd Mark de Groot met atleet Toronto Landzicht (v. Marvel).

Bij het NK voor dekhengsten was Patijn (v. Kolonel) van Hermannus Boelens en gereden door Harm Jan Veenstra titelverdediger. Hij leek weer recht op zijn doel af te stevenen, nadat hij de tweede voorronde al had gewonnen en aan deze groep alleen Vulcano was toegevoegd, maar het noodlot sloeg toe. Juist voor de finale bleek een ijzer los te zitten en viel de droom in duigen. Hij nam dus niet aan het over rijden deel en werd daardoor automatisch vierde. Het was Thomas van der Weiden met V&O Uromast (v. Manno) die zijn kans schoon zag. In de finale reed Thomas tegen Marcel Ritsma met Saffraan (v. Fabricius) en Henk Hammers met Torino (v. Jonker). Saffraan ging weer extreem van de vloer en bleef ook goed in het front. Torino is misschien in het front minder maar loopt toch ook heel goed. Toch koos de jury uiteindelijk voor Uromast die het NK op zijn naam schreef. Uromast imponeerde met zijn front, maar was over de benen minder was dan de andere twee. Saffraan werd tweede voor Torino.

Het KNHS kampioenschap voor fokmerries deed de gemoederen hoog oplopen. Kees van der Maat reed Udalburga (v. Manno) van Cees van Dijk naar de overwinning. Deze merrie toonde die veel front en nette bewegingen. Het publiek koos echter massaal voor Freek Saris (foto 1) met Trudalya (v. Milano) van Gerard Lokhorst. Deze merrie toonde een fantastisch front en zeer hoge en ruime actie, waarbij ze haar passen uit het boekje keurig afmaakte. Door deze verrichting had ze aanspraak moeten maken op de titel. Henk Hammers showde Taunita (v. Manno) van Joop van Wessel met een heel mooi front en goed bewegend. Derk Jan Mekkes werd met de nationale competitiewinnaar Wizzkids Gonda (v. Patijn) van Ritsema goede derde.

Nieuwelingen
Een jaarlijks hoogtepunt is het kampioenschap voor nieuwelingen. In de breedte viel de kwaliteit niet helemaal mee, maar er was sprake van een hele mooie kopgroep. Na het overrijden van de eerste vier, ging de overwinning naar de zwarte, tijdens het verrochtingsonderzoek afgewezen hengst Zorro (v. Nando) van Bep van de Brake (foto 2). Hij showde zich als een prachtig tuigpaard met veel front en allure. Wim Jansen werd met Wodan (v. Plains Liberator) zeer verdienstelijk tweede. Deze liet heel veel beweging zien, maar gaf in houding toe op de winnaar. VoorTjeerd Haarsma met Wednesday (v. Reflex) was een heel fraaie derde plaats en hij werd gevolgd door de bloedmooie Zeppelin, opnieuw een nazaat van de hackneyhengst Plains Liberator.

De finale van het UPD kampioenschap voor Young Riders werd ook in Utrecht verreden. Marie José Calis won met de super showende Twinkidee (v. Milano) het dagkampioenschap, terwijl de eindzege voor Leon Verhoef met Torpedo van Jan Schep was.

Veel tumult, maar dan op een goede manier, veroorzaakt altijd de rubriek voor oogstwagens. Maar liefst dertien aanspanningen denderden er door de Utrechtse veemarkt om de UPD titel. Het was Bud de Gooyer die de strijd won met de bruinen waar zoon Erik dit jaar ook weer heel veel succes mee boekt. Sander (v. Renovo) en Olievier (v. Wilhelmus) toonden zich een mooie eenheid met vooral ook veel beweging. Henk van Middelaar nam met Sianita (v. Fabricius) en Morgenroos (v. Renovo) de tweede plaats voor zijn rekening, terwijl de derde plek naar Jo Ubels met Kinkie (v. Farao) en Rimkie (v. Larix) ging.

Eindstrijd
De eindstrijd van de KNHS/KWPN Mitsubishi dekhengstencompetitie werd tevens in Utrecht gehouden. Al is strijd in dit verband niet het juiste woord, want door de uitslag van Hoogland een week eerder, kon Waldemar (v. Patijn) niet meer ingehaald worden. Thomas reed de soepel bewegende bruine voor de eigenaren Vonk, Gebroeders van Manen en Van Oort naar de tweede plaats. Het was de veel houding tonende Vulcano (v. Manno) van stal Kwarten die de dagwedstrijd naar zijn hand zette in handen van Lambertus Huckriede. Vulcano werd tweede in de eindstand. Deze twee kregen samen met Vaandrager HBC van Jan Schep en gereden door Henk Hammers een uitnodiging voor het NK. Alleen Vulcano die vijfde werd daarin, kon aan de uitnodiging gehoor geven, omdat de andere twee rijders met een oudere hengst zich ook daarmee selecteerden.

Tevens werd de eindstrijd van de tweespancompetitie verreden. De dagoverwinning was voor Ulle Haarsmas Vlo en Wednesday (beiden v. Reflex M). Bijzonder gelijk en goed bewegend toonde zijn vossen zich. Wilaton (v. Pronkjuweel) en White Man (v. Bloklands Shales) van Eurocommerce, gereden door Egbert Emmink en Freek Saris met Vongsma (v. Larix) van Jongsma en Tirano (v. Milano) van Allette Brouwer bezetten voor Haarsma de eerste twee plaatsen van het eindklassement. De afsluitende Prijs der Besten werd door ereklasse winnaar Kees van der Maat met Manno (v. Fabricius) gewonnen, hij werd door Henk Hammers met Sunlight (v. Manno) van Jan Schep gevolgd.

Emotioneel
Een emotioneel weerzien én afscheid was er van Just in Time (v. Cambridge Cole). Deze moest vorig seizoen na een jaar rust noodgedwongen stoppen door een blessure. Met mede-eigenaar Lambertus Huckriede werd hij drie maal Nederlands kampioen ereklasse en met Anneke Huckriede vier maal in de damesklasse. Zoals hij zich tijdens zijn laaste ronden in tuig liet zien, had hij de ereklasse nog heel spannend kunnen maken! Met mede eigenaar Bert van Es reden ze een laatste ereronde onder luid applaus, waarna Lambertus met Just In Time aan de hand de baan verliet (foto 3). Later in het programma werd ook van enkelvoudig ereklasse kampioen en meervoudig in het tweespan, Heerde van Martin Poppen afscheid genomen. Samen met Cees Embregts die hem in het verleden uitbracht, werden de laatste ronden gereden en verlieten ze gedrieën de piste. Ook hiermee werd een tijdperk afgesloten.

Tweede keer Wierd
De rijders van de tuigpaarden Fries ras verreden in Utrecht het Nederlands kampioenschap in de damesklasse. Voor sommige deelneemsters was het lastig tijd vrijmaken, omdat op dezelfde dag de dressuurkampioenschappen in Kootwijk gehouden werden, maar met enig kunst en vliegwerk waren alle vedetten van de partij. Vier van hen gingen in de herkansing en was het Wierd (v. Folkert) van Russchert de Jong die in handen van Setske de Jong (foto 4) zich de huldiging mocht laten welgevallen. Dit was voor de tweede keer dit jaar, want vader Frits werd ook al ereklasse kampioen met deze front makende en indrukwekkend bewegende dekhengst. Annebeth Pilat werd met Hessel van Watte Bruinsma sterke tweede. Hessel liep al veel vaker goed dit seizoen, maar leek zich nog eens extra opgepept te hebben. Daniëlla Smit met Keimpe werd derde en Ypie Holtrop met Andries H vierde. Titelverdediger was Tietze met Jolanda Schreuder, hij stond vijfde en mocht toch wel verrassend niet mee overrijden.

In drie van de vier overige rubrieken gingen de paarden van Watte Bruinsma voorop in de ereronde. Watte won met Mark het over rijden in de ereklasse. Daarbij bleef hij Frits met Wierd voor en was het Mart van Daal die zich als Zuiderling danig met het Friezengeweld bemoeide. Hij reed Maine fan Twillens naar plaats drie. In het tweespan en tandem wonnen Mark en Hessel eveneens. Bij de spannen was Udo de Haan met Wâte en Keimpe de nummer twee, terwijl bij de tandems deze plaats werd ingenomen door Evert fan Veldbos en Jesse fan Skarren met Frits de Jong. De limietklasse werd een overwinning voor Willem Wester met Jelte fan it Pompebled (v. Ulke) van Willem Wester.

Hackneydekhengsten
Voor de goedgekleurde Hackneydekhengsten stonden de Nederlandse kampioenschappen in de kleine en grote maat op het programma. Zes kleine deden na de eerste opstelling een standshow, waarna er drie nog eens over reden. Willeke Rozendaal met Fairview Emperor (v. Prince van Herxen) van familie Van Ingen liep een fantastische wedstrijd. Prachtig in houding en uitzonderlijk hoog en ruim bewegend, werd hij gehuldigd als de nieuwe kampioen (foto 5). Flip de Wit met Cambridge Midnight Boy (v. Does) van Piet van de Haas nam de derde plaats voor zijn rekening. Tussen beide hengsten wist Theo Wiggers met Romario (v. Stardust Boy van 't Stedeke) de tweede plaats nog te bemachtigen en miste daarmee net prolongatie van de vorig jaar wel gewonnen titel.

In de grote maat ging de strijd om de NK titel met name tussen Peter van Nispen met Blokland's Shales (v. Brown's Elmando) en Gerard Zwartjens met Tivoli Sunday Boy (v. Birkhouse Billy). Spectaculair kunnen beide paarden bewegen en het was met name het wat vriendelijkere beeld van Shales dat hem prolongatie van zijn kampioenstitel opleverde. Rayo (v. Plains Windfall), net als de kampioen eigendom van gebroeders Van Nispen, was in handen van Marco Looye goed voor de derde plaats.

Magic Victory, eveneens van de Van Nispens, werd met Anneke Huckriede opnieuw winnaar van de ereklasse kleine maat. Ook in de hal wist hij zich machtig te showen. Heartland Sundance van Rob d Achard was goed voor de tweede plaats en hij werd door Hesselers Silvester Nicole van André Veltkamp gevolgd. De ereklasse grote maat werd toegekend aan Technical Systems Sir John met Lambertus Huckriede. Toch was het beeld van VABs Jordie van Peter Vugts en gereden door Patrick Hoogerwaard die tweede werd, met name in de stelling en buiging even correcter. Voor Plains Windfall van Jan van der Westen was de derde positie.

In de damesklasse zorgde Annemiek Looye met een super bewegende Clean Mat Gacoigine, voor een aangename verrassing. Zij wonnen van Anneke Huckriede die Sir John nu voorstelde. Coby Spierings tekende voor de derde plaats en dat deed ze met Plains Valentino. De eerste twee geplaatsten bij de tweespannen en de tandems waren gelijk. Het was Rob dAchard die winnaar werd met Heartland Sundance en Heartland Starlighter. Tegen deze mooie eenheid was deze dag niemand opgewassen. Voor de hoofdzakelijk regionaal startende Tivoli Captivator en Tivoli Chieftain van combinatie Veenstra en Van Engelen waren in handen van Bud Bongers de tweede plaatsen.

Rijk van Vulpen