Gemeente Hoogeveen


24 september 2007

Afzender: College B&W

Gemeente Hoogeveen vraagt inwoners om oordeel

Het bestuur van Hoogeveen wil graag weten hoe de Hoogeveners over hun gemeente denken. Daarom is afgelopen weekend op twaalfhonderd willekeurig gekozen adressen in de gemeente een enquête op de deurmat gevallen.

De Staat van de Gemeente, zo heet deze toegezonden vragenlijst. De vragen gaan onder meer over de woonomgeving, de gemeentelijke regels en het gemeentebestuur.

Daarnaast liggen er ook vragenlijsten bij Burgerzaken, Bouwtoezicht, Sociale Zaken en het Zorgloket. Deze vragenlijsten gaan over de dienstverlening aan de loketten.

Degenen die een enquête thuis hebben ontvangen of Burgerzaken, Bouwtoezicht, Sociale Zaken en het Zorgloket bezoeken wordt vriendelijk gezocht de vragenlijsten in te vullen. Hoe meer mensen meedoen hoe nauwkeuriger de resultaten zullen zijn.

Landelijk vergelijken

De vragenlijst De Staat van de Gemeente wordt ook in een aantal andere gemeenten voorgelegd. Hoogeveen doet dit jaar voor het eerst mee. De vijf keer dat de enquête is uitgevoerd, hebben 120 verschillende gemeenten meegedaan.

Het belang van De Staat van de Gemeente is dat je kunt zien hoe je als gemeentelijke organisatie en bestuur presteert ten opzichte van andere gemeenten in Nederland. Die vergelijking is mogelijk, omdat overal in het land dezelfde vragen worden voorgelegd.

Hoogeveen heeft ook de jaarlijkse Omnibusenquête. Daarin staan soortgelijke vragen als in De Staat van de Gemeente. Deze enquête is een eigen instrument, zodat een vergelijking van meningen en de beleving van inwoners alleen tussen de verschillende buurten, wijken en dorpen van de gemeente kan worden gemaakt. Met die kennis kan beter worden gestuurd op het lokale beleid.