LTO Noord


Blauwtong update: 24 september 8.45 uur Snelle verspreiding blauwtong

De blauwtongziekte verspreidt zich snel. Op 22 september meldde de Britse regering de vondst van de eerste met blauwtong besmette koe bij Ipswich in Suffolk. Dit blijkt hetzelfde virus (serotype 8) te zijn als op het nabije Europese continent. Er is onderzoek gaande of er meer dieren besmet zijn geraakt. Overigens had de veehouder op 17 september al verdachte symptomen gemeld. De koe in kwestie is inmiddels geruimd en het bedrijf is afgesloten als ware er sprake van MKZ. De Britse pers meldt opgewekt dat er nog alle kans is dat dit een geïsoleerd geval is en dat het hier bij blijft.

Verder is nu bijna heel Duitsland 20-km zone geworden, met uitzondering van de regio Berlijn. Als gevolg van de snelle verspreiding hebben Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië en Denemarken resistrictiezones in moeten stellen. Het officiële aantal bedrijven met blauwtong in centraal/noordwest-Europa benadert nu 20.000. De kans is groot dat op veel meer bedrijven blauwtong voorkomt, maar dat het niet is opgemerkt omdat koeien in de meeste gevallen weer snel herstellen.

Het ziet er naar uit dat een nieuwe EU-verordening voor de bestrijding van blauwtong op 3 oktober vastgesteld wordt door het EU permanent comité voor voedselveiligheid en diergezondheid. Deze nieuwe wetgeving geeft lidstaten de mogelijkheid om dieren in te enten op basis van een vaccinatieplan en om ingeënte dieren na 60 dagen na de (tweede) inenting te exporteren naar andere lidstaten. Ook natuurlijk geïmmuniseerde dieren kunnen tot twee jaar na infectie geëxporteerd worden, nadat ze met een tussenpoos van 60 dagen tweemaal getest zijn op aanwezigheid van antistoffen. EU lidstaten houden een mogelijkheid om dieren te weigeren, maar de verwachting is dat dat alleen nog geldt voor Ierland, Finland en mogelijk Zweden. Dit zijn landen die hopen voorlopig nog blauwtongvrij te blijven.

Vraag is nu of er een verplichte vaccinatie komt of een vrijwillige. Dit zal afhangen van het overleg van de meest betrokken lidstaten. Duitsland en België neigen naar verplichte vaccinatie van schapen. Duitsland zou inenting van runderen vrij willen laten, omdat de Duitse handel nog bang is voor problemen met de afzet van geënt vee.

De Europese Commissie heeft LTO laten weten liefst verplichte vaccinatie te willen, op basis van een officieel vaccinatieplan, gezamenlijk opgesteld door de betrokken lidstaten. De EU is bereid om 100% van de kosten van vaccinaanschaf en 50% van de inentingskosten te willen financieren, mits het aantal aanvragen niet te groot wordt. Het EU budget voor dierziektenbestrijding is ongeveer ⬠190 miljoen en hieruit worden o.a. ook de kosten voor BSE, MKZ en vogelgriep betaald.

LTO heeft er bij LNV op aangedrongen het vaccinatieplan goed af te stemmen met de buurlanden en de financiële mogelijkheden van de Europese Commissie maximaal te benutten. Op 3 oktober overleggen de betrokken ministeries met de farmaceutische industrie over vaccinatie.

Op de komende vergadering van EU-landbouwministers zal ook gesproken worden over vergoedingen aan ernstig door blauwtong getroffen veehouders. In België wordt aangedrongen op gebruik van een nationaal rampenfonds. De Franse regering heeft sinds september 2006 al een regeling op basis van maximaal ⬠3.000 per bedrijf. Hiervoor is op 20 september nog weer ⬠13,5 miljoen vrijgemaakt. In Duitsland betaalt de Tierzeugenkasse (het Duitse Diergezondheidsfonds, die de veehouders zelf vullen) een vergoeding per dood dier.

Bekijk hier het overzicht van bedrijven in Nederland met officieel vastgestelde besmettingen op 18 september: Overzicht blauwtongbesmettingen Nederland. Bron: www.vwa.nl.

paars = besmet bedrijf rund
rood = besmet bedrijf schaap
blauwe vlag = knuttenval

Maandag 24 september 2007