PvdA Rotterdam


Nieuws

PvdA boekt resultaten in de Kamer

Ma 24 Sep 2007 - Redactie

PvdA komt op voor koopkracht lagere en middeninkomens

De afgelopen week gepresenteerde Miljoenennota laat een zeer goede koopkrachtontwikkeling zien voor zowel lagere als middeninkomens op de langere termijn (2009-2011). Ook voor de kortere termijn (komend jaar) heeft de PvdA er in het kabinet voor kunnen zorgen dat de lagere inkomens er niet in koopkracht op achteruit gaan.

Koopkracht middeninkomens
Voor de PvdA bleef echter tijdens de bespreking van de Miljoenennota in de Tweede Kamer een zorg dat de middeninkomens - zij het heel licht en alleen komend jaar - koopkracht zouden verliezen. Daarom heeft PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar getracht om steun in de coalitie te vinden om de koopkracht voor de middeninkomens te repareren. Helaas kreeg de PvdA daarvoor slechts ten dele bijval.

Wel steun voor andere maatregelen
Uiteindelijk gingen de coalitiepartners akkoord met een verzoek aan het kabinet om de kinderbijslag ongemoeid te laten, om een oorspronkelijk PvdA-voorstel om schoolboeken gratis te maken vervroegd (in 2008) in te voeren en om het PvdA-actieplan tegen armoede onder kinderen uit te voeren. Verder kregen we voldoende draagvlak voor extra financiële middelen voor de thuiszorg en de AWBZ en de afschaffing van de WW-prikkel. Het kabinet kon zich vinden in dit totaal-pakket.

Middeninkomens 2008 wel verbeterd
Om precies te weten hoe groot het effect van dit pakket aan maatregelen is, heeft de PvdA de regering gevraagd om precies voor te rekenen hoe de middeninkomens er met dit extra pakket in 2008 uitzien. De maatregelen herstellen naar verwachting de koopkracht niet in zijn geheel in 2008, maar hebben beslist een gunstig effect. Daarmee heeft de PvdA, gezien het gebrek aan steun voor verdere maatregelen, alles gedaan wat binnen de politieke mogelijkheden ligt om ook voor de korte termijn de koopkracht voor de middeninkomens te versterken.

Bron: www.pvda.nl

Dossier


* Armoede