LTO Noord


Valse start dreigt voor nieuwe wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden

Uitstel inwerkingtreding nieuwe Wet noodzakelijk

Het is onverantwoord de Wet Gewasbeschermingsmiddelen en biociden per
1 oktober a.s. in werking te laten treden. Dat is de mening van Nefyto, Platform Biociden, Agrodis en LTO Nederland.

De voorbereiding van de uitvoeringsregelgeving op grond van de nieuwe Wet is sterk vertraagd. Het bedrijfsleven kreeg pas vorige week voor het eerst de Ministeriële regeling te zien. Dit terwijl in het Convenant Duurzame Gewasbescherming was afgesproken de regeling tijdig aan het bedrijfsleven ter inzage te sturen. Uit een eerste analyse blijkt dat nog te veel zaken ontbreken. Bij het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB) is het Bestuursreglement nog niet beschikbaar en zijn de aanvraagprocedures nog niet aan de nieuwe Wet aangepast. Ook blijkt uit de voorlopige uitkomst van de herbeoordeling van honderden producten door het CTB dat meer tijd nodig is om essentiële middelen beschikbaar te houden. Het bedrijfsleven heeft grote zorgen over de uitkomst van deze herprioriteringsoperatie. Uit een overleg dat vrijdag 21 september op ambtelijk niveau plaatsvond, bleek dat de betrokken Ministeries (LNV en VROM) vanwege de politieke toezegging vast willen houden aan de beoogde datum van inwerkingtreding van 1 oktober a.s.. Dit ondanks uitdrukkelijke verzoeken vanuit het bedrijfsleven om uitstel. Meerdere parijen voorzien praktische problemen bij de uitvoering van de wet.

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat de details cruciaal zijn in veel juridische discussies over gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Van de nieuwe regelgeving zijn deze details echter nog niet bekend, maar wel van betekenis voor de beschikbaarheid van de middelen en voor de belangen van milieu, voedselveiligheid, voedselzekerheid en arbeidsveiligheid. Het bedrijfsleven, maar ook betrokken bestuursorganen en controlerende instanties dienen daarnaast voldoende tijd te krijgen om op de nieuwe regelgeving te anticiperen en hun interne procedures aan te passen.

Het heeft bijna een halve eeuw geduurd voordat de bestrijdingsmiddelenwetgeving integraal is herzien. Het bedrijfsleven is van mening dat Nederland zich na 45 jaar âspaghetti-regelgevingâ voor gewasbeschermingsmiddelen en biociden geen valse start met betrekking tot de nieuwe Wet kan veroorloven.

Het bedrijfsleven wil dat een beslissing over inwerkingtreding van de nieuwe Wet in elk geval wordt opgeschort tot het algemeen overleg van 4 oktober a.s. tussen de Tweede Kamer en de Ministers Verburg en Cramer heeft plaatsgevonden.

Maandag 24 september 2007