Vogelbescherming Nederland


Gezenderde purperreigers op trek

De purperreiger staat op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels. In Nederland wordt op vele manieren gewerkt aan verbetering van het leefgebied van deze soort. Maar bescherming houdt niet op bij de grens, want de purperreiger is een lange-afstandtrekker, die na de broedtijd naar Afrika trekt.

Maar waar gaan ze heen? Welke route nemen ze door Europa? In welke gebieden verblijven de purperreigers? Hoe lang verblijven ze daar? Vliegen ze in één keer de Sahara over?

Klik op icoontjes voor een satellietkaart met de trekroute.

Deze vragen hopen we te beantwoorden met dit project. In de zomer van 2007 zijn daarom acht purperreigers voorzien van kleine, lichtgewichtsatellietzenders. Met deze techniek is het mogelijk om de trekroute van de purperreiger in kaart te brengen. Dit maakt het mogelijk om de purperreiger in de toekomst beter te beschermen. Oók op de trekwegen en in de overwinteringsgebieden.

U kunt de komende maanden meekijken naar de omzwervingen van de purperreigers. U vindt er een logboek, dat wekelijks wordt bijgehouden. Ook vindt u algemene informatie over deze soort. Maar ook specifieke: over doel, opzet en achtergrond van dit project én de techniek van het zenderwerk.

foto: André G. Duiven

De foto is bewerkt (de zender is geaccentueerd).
---