Waterschap Groot Salland


* 700 jaar waterschap

Waterschap benadrukt belang tijdige schoonmaak sloten

Laatste wijziging: 24 september 2007

Nog meer dan vorige jaren is het van belang om de watergangen tijdig schoon te maken: voor maandag 29 oktober 2007, de dag waarop het waterschap de schoonmaak controleert (schouw). De Gedragscode Flora- en Faunawet die sinds dit jaar geldt beperkt de mogelijkheden van het waterschap om na 1 november de sloten geheel schoon te maken. Om flora en fauna te sparen moet na deze datum minimaal 25% van de begroeiing blijven staan.

Rechtsongelijkheid door Gedragscode

De eigenaren zijn op basis van de Keur (wetgeving) van het waterschap verplicht om sloten volledig schoon te maken. Wanneer dit niet voor 1 november gebeurd ontstaat de situatie dat na deze datum vanwege de Gedragscode Flora- en Faunawet nog maar 75% van het werk mag worden uitgevoerd. Dit heeft tot gevolg dat eigenaren die het schonen van de sloten niet tijdig voor elkaar hebben, 25% minder werk hoeven uit te voeren dan degenen die keurig op tijd aan de verplichtingen voldeden. Dit geeft een gevoel van rechtsongelijkheid. Om dit te voorkomen vraagt het waterschap aan alle onderhoudsplichtigen om solidair te zijn en het schonen van de sloten op tijd af te ronden.

Werkwijze

De procedure is dat wanneer onderhoud niet of onvoldoende voor de schouwdatum is uitgevoerd, het waterschap de onderhoudsplichtige aanschrijft om het onderhoud alsnog binnen een termijn van ca. 10 dagen uit te voeren. Wanneer dit niet gebeurt voert het waterschap het onderhoud zelf uit op kosten van de eigenaar.

vervroeging schouwdatum

Het vervroegen van de schouwdatum is een mogelijkheid om tijd te winnen en niet uitgevoerd werk alsnog voor 1 november voor elkaar te krijgen. Omdat dit vraagt om een zorgvuldige besluitvorming en vroegtijdige communicatie met de eigenaren is hier voor 2007 niet voor gekozen. Wellicht dat vanaf 2008 wel een vroegere schouwdatum gaat gelden voor de najaarsschouw.

Onderhoud watergangen

Door het werkgebied van het Waterschap Groot Salland loopt in totaal 4.000 kilometer aan watergangen. Deze watergangen zorgen voor de afvoer van overtollig water en voor aanvoer van water in droge perioden. Dit is van groot belang om in het gebied te kunnen wonen en werken. Om een goede werking van het watersysteem in stand te houden, vragen de watergangen om regelmatig onderhoud. Voor het merendeel voert het waterschap dit onderhoud zelf uit. De zogenoemde 'schouwwatergangen' moeten door aanliggende eigenaren worden schoongemaakt. Deze sloten (1.400 kilometer) liggen bijna allemaal in de driehoek Kampen - Ommen - Meppel. In 2005 heeft het waterschap meer aandacht besteed aan het niet tijdig schoonmaken van de sloten. Dit leidde tot aanzienlijk minder overtredingen: 1.200 in 2004 en 500 in 2005. In 2006 is het aantal overtredingen weer gestegen tot 750.

Het waterschap blijft ernaar streven om het aantal overtredingen zoveel mogelijk te beperken om zo een goede af- en aanvoer van water te continueren.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl