Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

home -> arbeid en inkomen -> manifest sociale alliantie

Manifest 'Passende participatie voor iedereen!'

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

Veel mensen met een chronische ziekte of handicap willen meedoen aan de samenleving. De Sociale Alliantie, een netwerk van organisaties, doet veel op het gebied van participatie en armoedebestrijding. Samen met de Landelijke Cliëntenraad heeft de Alliantie hierover een brief geschreven aan het kabinet en een manifest opgesteld voor lokale belangenbehartiging.

Het kabinet

In de brief aan de politiek geven de Sociale Alliantie en de Landelijke Cliëntenraad aanvullingen op voorstellen en maatregelen van het kabinet. Het kabinet kan bijvoorbeeld armoede bestrijden door het gebruik van voorzieningen te vergroten onder mensen die daar recht op hebben. Mensen die aanspraak kunnen maken op aanvullende voorzieningen doen dat namelijk vaak niet. De Alliantie, waarin ook de CG-Raad is vertegenwoordigd, stelt voor bestanden bij overheidsdiensten te gebruiken om mensen erop te wijzen dat zij aanspraak kunnen maken op aanvullende voorzieningen.

Lokale overheden

Voor lokale belangenbehartigers maakten de Sociale Alliantie en de Landelijke Cliëntenraad een manifest met zes beleidskaders, het manifest 'Passende Participatie voor Iedereen'. Lokale belangenbehartigers kunnen met dit manifest gemeenten aanspreken op hun beleid. Bijvoorbeeld dat zij vrijwilligerswerk en mantelzorg meer prioriteit moeten geven, omdat dit onmisbaar is voor het functioneren van de samenleving en haar burgers.