ABVAKABO FNV

Akkoord Afval en Milieu afgewezen

De ledenraadplegingen zijn achter de rug. Via internet, per post en op de bijeenkomsten hebben de leden het akkoord gewogen en bijna unaniem te licht bevonden. Bijna 90 procent van de stemmen is tegen. Een duidelijke boodschap!

Er dient een beter cao-resultaat gehaald te worden. Meer loon, geen resultaatafhankelijke uitkering, maar een volwaardige dertiende maand en vasthouden aan de keuze voor tijd of geld als het gaat om de compensatie voor overwerk. Dat was de boodschap die op elke bijeenkomst luid en duidelijk klonk.

Meer beloning?

Goede resultaten maar niet meer beloning? Naast de goede economische ontwikkeling in ons land en het gegeven dat ook in de Afval en Milieu-sector goede bedrijfsresultaten worden gehaald, werd door de leden ook gewezen op de steeds moeilijker te vervullen vacatures in de bedrijven. Dit leidt tot bezettingsproblemen, steeds meer inhuur van uitzendkrachten, ongewenst overwerk en problemen bij het opnemen van verlof. Als belangrijkste oorzaak voor het niet of steeds moeilijker kunnen krijgen van personeel wordt toch vooral de (te lage) beloning in de sector genoemd. En daar moet nu maar eens wat aan gedaan worden! Ook werd gewezen op de loonontwikkeling in de cao Beroepsgoederenvervoer, waarmee onze cao door werkgevers in de voorbije jaren zo vaak werd vergeleken. In de cao BGV is in 2007 een loonsverhoging van 3,2% afgesproken. Daarbij spraken de leden uit dat zij ervan uitgaan dat werkgevers bereid zullen zijn aan de onderhandelingstafel met de bonden tot een betere cao te komen. Als werkgevers niet bereid zijn om langs deze weg tot een beter resultaat te komen, gaven de leden aan, zullen wij op een andere manier onze gerechtvaardigde eisen moeten realiseren. Dan gaan we het via acties binnenhalen.

Nog een keer om tafel

Wij zullen werkgevers op de hoogte stellen van deze harde afwijzing van het onderhandelaarsakkoord. En wij zullen werkgevers vragen opnieuw met ons om tafel te gaan zitten om op de punten loon, dertiende maand en compensatie overwerk tot een aanmerkelijk beter resultaat te komen. Indien werkgevers hiertoe niet bereid zouden zijn, zullen wij samen met u de strijd aangaan. Want de boodschap is duidelijk: er moet een beter cao-resultaat gehaald worden. Denk alvast maar na over hoe wij samen met u en uw collega's, als het nodig blijkt, dit gevecht gaan winnen.

Nieuwe leden

Bent u nog geen lid? Geen probleem. Als u met ons mee wilt bouwen aan een betere cao dan kan dat. Graag zelfs, want hoe meer leden, hoe beter onze positie aan de onderhandelingstafel. En dat zal zich vertalen in een beter resultaat! Vanaf 24 september 2007 begint een grote wervingscampagne. Alle mensen die lid worden tijdens de campagneperiode betalen voor de eerste zes maanden slechts EUR 25,-. Daardoor heeft u direct invloed op onze inzet, steunt u onze strijd voor een betere cao en verzekert u zich van alle voordelen die ABVAKABO FNV biedt. Dus word nu lid!