Provincie Flevoland



Kitesurfen op Wolderwijd gelegaliseerd

Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben met onmiddellijke ingang vergunning verleend voor kitesurfen op een deel van het Wolderwijd. In samenspraak met de provincie Gelderland en Rijkswaterstaat IJsselmeergebied is er een zone aangewezen die bereikbaar is vanaf het strand Horst bij Ermelo.

Momenteel wordt op vele plaatsen in de Veluwerandmeren gekitesurft. Dit is echter, op grond van het Binnenvaart Politie Reglement en op grond van de Natuurbeschermingswet, niet toegestaan. Het Wolderwijd is een belangrijk overwinteringsgebied voor talloze watervogels, zoals de kleine zwaan, tafeleend, kuifeend, brilduiker en meerkoet. Vanuit de Vogelrichtlijn is het Wolderwijd dan ook aangewezen als speciale beschermingszone om deze soorten bescherming te bieden. Door natuurbeschermingsorganisaties zijn de afgelopen winter de effecten van het kitesurfen in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat de verstoring van watervogels regelmatig plaatsvindt.

Om kitesurfen op de Veluwerandmeren mogelijk te maken zonder de watervogels te verstoren, is er nu een kitesurfzone voor het hele jaar aangewezen. De geschiktste plek hiervoor is gevonden bij strand Horst. Om negatieve effecten van het kitesurfen in de winter te voorkomen, is in de vergunning opgenomen dat kitesurfers minimaal 500 meter afstand moeten houden tot groepen vogels.

Rijkswaterstaat gaat de kitesurfzone van een goede bebakening voorzien. Er zal strikt worden gehandhaafd op het naleven van de vergunningvoorwaarden en er zal ook niet meer worden gedoogd in het randmerengebied. Een en ander wordt afgestemd met alle betrokken handhavingsinstanties. Het publiek wordt op de hoogte gesteld met informatie op de websites van het Koninklijk Nederlands
WatersportVerbond, de Nederlandse Kitesurfvereniging én door leaflets die worden verspreid in het randmerengebied.

Om de effecten van de maatregelen te meten is besloten de vergunning voor drie jaar te verlenen en daar een monitoringsprogramma aan te koppelen. Na drie jaar vindt een evaluatie plaats en wordt nagegaan of de activiteit ongehinderd door kan gaan of dat aanvullende maatregelen nodig zijn.