Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Presentatie Identificatie met Nederland

Cover Identificatie met Nederland

Vandaag presenteert de WRR het rapport Identificatie met Nederland. Het rapport wordt namens de regering in ontvangst genomen door minister dr. E.M.H. Hirsch Ballin van Justitie. H.K.H. Prinses Máxima is daarbij eveneens aanwezig en houdt een korte inleiding. De raad doet in dit rapport voorstellen om de verbondenheid met Nederland te versterken. De WRR bepleit een benadering die het venster openzet naar de toekomst en bevordert dat mensen met uiteenlopende achtergronden en opvattingen zich in Nederland `thuis voelen', een benadering die identificatieprocessen centraal stelt.

De urgentie om op een andere manier naar nationale identiteit te kijken is zonneklaar: zowel migranten en hun kinderen als `oorspronkelijke' Nederlanders voelen zich niet altijd meer op hun gemak in ons land en soms zelfs buitengesloten. Sommigen keren zich helemaal af van de Nederlandse samenleving en trekken zich terug in hun eigen groep. In extreme gevallen is er zelfs sprake van radicalisering en angst.

Een benadering die vertrekt vanuit identificatieprocessen biedt meer mogelijkheden voor een toekomstgerichte beleidsstrategie dan een benadering die de nationale identiteit centraal stelt. Verbinding komt met name tot stand als verschillen niet uitsluitend als een probleem worden gezien maar vooral ook als een kans. Identiteit is niet enkelvoudig, zo stelt de WRR in zijn onderzoek vast. Mensen voelen zich verbonden met zowel familie, werk of stad maar ook met de plaats waar ze vandaan komen, of dat nu in Nederland of daarbuiten is. Mensen die `van meerdere markten thuis zijn' hebben veel te bieden in een wereld die steeds verder globaliseert.

Klik hier voor het rapport en bijbehorende studies

Klik hier voor het persbericht van WRR Rapport nr. 79 Identificatie met Nederland en bijbehorende studies

Klik hier voor het persbericht van WRR Verkenning nr. 17 Nationale identiteit en meervoudig verleden