Aad Nuis en Boris Dittrich ontvangen NBb-legpenning

24/09/2007 12:23



De Nederlandse Boekenbond BV



Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Nederlandse Boekverkopersbond (NBb) ontvangen Aad Nuis en Boris Dittrich de NBb-legpenning. Beide oud-politici hebben zich erg verdienstelijk gemaakt voor het boekenvak; met name dankzij hen is de Wet op de vaste boekenprijs sinds 1 januari 2005 een feit.

Tientallen jaren ijverde de NBb voor de totstandkoming van deze wet. Volgens NBb-directeur Ari Doeser is de Wet op de vaste boekenprijs echter geen doel maar het beste cultuurpolitieke middel omdat het een breed boekenassortiment in een dicht netwerk aan boekhandels stimuleert.

In de jaren negentig van de vorige eeuw heeft de NBb zelf het initiatief genomen om prof. mr. H.J. de Ru (VU Amsterdam) te vragen een wetsontwerp vaste boekenprijs te maken, maar toen was het boekenvak er nog niet aan toe.

In oktober 2002 werd het initiatiefwetsvoorstel vaste boekenprijs gepresenteerd door Boris Dittrich (D66), Femke Halsema (Groen Links) en Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA). Aan het boekenvak werd een inhoudelijke reactie gevraagd. Begin oktober 2003 heeft toenmalig KVB-voorzitter Aad Nuis de eensgezinde reactie vanuit het boekenvak aan de indieners van het wetsvoorstel gestuurd. In het najaar van 2003 is het initiatiefwetsvoorstel vaste boekenprijs ingediend en op 1 januari 2005 trad deze wet uiteindelijk in werking.

Het NBb-bestuur heeft het 100-jarige bestaan aangegrepen tot de introductie van de NBb-legpenning, die bij bijzondere gelegenheden of aan bijzondere personen wordt uitgereikt. De eerste NBb-legpenning werd op maandag 23 april 2007 tijdens de algemene ledenvergadering uitgereikt aan Han van der Plas, voormalig voorzitter van de NBb. De legpenningen zijn gemaakt door kunstenaar Erik Claus.

Noot voor de redactie,