Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Goudse basisschool De Carrousel omarmt de schaaksport

De Goudse basisschool De Carrousel heeft het schaken opgenomen in het jaarprogramma. Op initiatief van Gerard van der Wouden, een van de ouders en tevens voorzitter van de schaakvereniging De IJssel in Moordrecht, heeft de school dit besluit genomen. Om de stap naar het schaken voor de leerlingen nog gemakkelijker te maken is sinds kort op het schoolplein een grote stukken schaakspel geplaatst. Het werd op maandag 24 september ingewijd door een partij tussen Gerard van der Wouden en schoolmedewerker Petar Karabatkovic. Laatstgenoemde won.

Gerard van der Wouden (links) feliciteert Petar Karabatkovic

Een verslagje plus foto's kunt u hier vinden.

---

De Nederlandse Kampioenschappen snelschaken voor de jeugd

Een Nederlands kampioenschap zal zelden in een kleinere plaats dan Akkrum gehouden zijn. Het Friese plaatsje, op tien minuten rijden vanaf Heerenveen, is een van de achttien dorpen van de gemeente Boarnsterhim en telt slechts 3000 inwoners. De schaakclub Mid Fryslan heeft ruim twintig leden.

Waarom Akkrum? In het bestuur van het bovengenoemde comité zitten de broeders Anker, de bekende strafrechtadvocaten. Deze zijn bevriend met de schakersfamilie Schakel. Toen een van beiden vorig jaar op uitnodiging het toernooi in Heerenveen bezocht (dat door een slecht functionerend indelingsprogramma bepaalt niet soepeltjes verliep), werd hij zo enthousiast, dat hij het toernooi naar Akkrum wilde halen.

Om Akkrum op de kaart te zetten, organiseert het comité Akkrum-Nes jaarlijks diverse, vaak ludieke, activiteiten. Dit toernooi kon daar wel bij. Een goede speelzaal was snel gevonden: sporthal Utingeradeel was ruim genoeg om een paar honderd deelnemers te kunnen herbergen, en was goed bereikbaar met de trein en de auto.

Voorbereiding
De voorbereiding van het toernooi liep verre van perfect door ziekte van toernooidirecteur Hiddo Zuiderweg. Maar op de dag zelf ging het probleemloos. Omdat het niet lukte een goed werkend Amsterdams programma te maken (en te testen), werd er al in april besloten om het ouderwetse handwerk op te pakken. Met goede arbiters en tafelleiders verliepen de indelingsprocedures goed en het toernooi was dan ook precies op tijd afgelopen. Alleen de tussenstanden kunnen sneller gepubliceerd worden, maar de Amerikaanse host van de site liet het 's ochtends eventjes afweten.

Zoals altijd was het op de speeldag mooi weer. Het toernooi stond wat later op de kalender dan normaal (de eerste zaterdag van september), waardoor geen enkele speler vakantieredenen kon aanvoeren om niet deel te nemen. Wel zorgde het Europees Kampioenschap ervoor dat een aantal goede spelers niet kon meedoen. Door werkzaamheden bij de NS (met kansen op een tot twee uur vertraging) lieten enkele oudere jeugdspelers het op de dag zelf ook afweten.

Een kleine 130 spelers was wel van de partij. Veel minder dan in vorige jaren, vooral in de E- en C-categorie. In de A- en B-groepen werd vanwege de geringe opkomst negen Zwitserse voorronden gespeeld, in de andere groepen werd gewoon Amsterdams gespeeld.

Resultaten
Krachtsverschillen waren in veel gevallen klein. In drie categorieën moest een tweekamp worden gespeeld om de eerste plaats. Bij de E-tjes toonde Rik Roelofs van SV de Toren zich net iets gehaaider dan de pupillenkampioen Thomas Beerdsen. Friesland kon juichen om de meisjetitel van Anna Maja Kazarian, die als enige meisje de hoogste finalegroep wist te bereiken.

In de D-categorie waren zelfs twee barrages nodig. Zyon Kollen was Roger Meng met 2-0 de baas, Celine Nicolai won net zo van Farahdiba Pijloo.

Anne Haast wist, net als een aantal jaren geleden in de E-categorie, nu ook de jeugdtitel in de C-categorie voor zich op te eisen. Met twee grote bekers ging ze naar huis. Milan Mostertman werd tweede bij de jeugd, op onderling resultaat voor zijn clubgenoot David Slagter. Evie Warmelink zat ook in de hoogste finalegroep en werd daar tweede meisje.

In de B-categorie was Mark Haast overduidelijk de sterkste. De HMC-er behaalde 1½ punt meer dan Lars Ootes van Amersfoort. Talitha Munnik was door het behalen van de hoogste finalegroep al kampioen bij de meisjes en prolongeerde haar titel.

Dat laatste deed ook Roeland Pruijssers in de A-categorie. Maar het had niet veel gescheeld of Joram op den Kelder was de titel ten deel gevallen. In de onderlinge partij stond hij goed, maar plotseling ging het mis. Bij de meisjes vochten Merel Schoonman en Henriet Springelkamp om het kampioenschap, waarbij de eerste, inmiddels studente in Utrecht, uiteindelijk aan het langste eind trok. Alle kampioenen op een rijtje:

Jeugd A
Roeland Pruijssers

Meisjes A
Merel Schoonman

Jeugd B
Mark Haast

Meisjes B
Talitha Munnik

Jeugd C
Anne Haast

Meisjes C
Anne Haast

Jeugd D
Zyon Kollen

Meisjes D
Celine Nicolai

Jeugd E
Rik Roelofs

Meisjes E
Anna Maja Kazarian

Voor de volledige eindstanden en andere informatie kunt u terecht op de toernooisite.
Hiddo Zuiderweg

---

Koen Rieksen wint 1e IJSCO toernooi 2007 Dodewaard

Koen Rieksen heeft het eerste toernooi uit de IJSCO cyclus van jeugdtoernooien gewonnen. Het toernooi werd op zaterdag 22 september gespeeld in Dodewaard. Een uitgebreid verslag van de eerste ronde kunt u hier lezen.

---