Gemeente Rotterdam

De commissie JOC liet zich op 12 september jl. laten informeren over verschillende vormen van het Jongerenwerk in Rotterdam, om een indruk te krijgen van de mate van professionaliteit. Aanleiding hiervoor was de verschijning van het rapport van Montfoort en de bespreking ervan in de commissie enige tijd geleden. Diverse locaties werden per bus bezocht.

Mobiel Team

In Sleep In de Mafkees presenteert het Mobiel Team zich. Het Mobiel Team (stichting Jong) is een stedelijk project van de Dienst Jeugd Onderwijs en Samenleving dat tijdelijk wordt ingezet op plekken in de stad waar er problemen zijn met de capaciteit en kwaliteit van het Jongerenwerk. Met de analyse van het Mobielteam kan het gevestigde jongerenwerk dan verder aan de slag.

Cascade

Bij Cascade in Crooswijk ontmoet de commissie jongerenwerker Karim. Cascade vangt o.a. de jongeren uit de wijk op, die terugkeren uit detentie. De ambulant jongerenwerker zoekt de jongeren op. Hij vertelt ook dat veel last is ondervonden van het wegbezuinigen van het JIP door de deelgemeente. Inmiddels is er weer een soort spreekuur ingesteld.

JIP

De commissie eindigt later die middag aan de Mathenesserlaan in het enige overgebleven JIP in Rotterdam. Ze krijgen er uitleg over de verschillende spreekuren. Er wordt informatie gegeven, maar ook hulp. Nieuw bij het JIP is het project Geld en zo.Jongeren leren hoe ze om moeten gaan met geld en/of schulden. Op 5 VMBO-scholen wordt gestart met lespakketen. Ook op locatie wordt gestrat met de cursus.

Buurthuis

Op zuid doet de commissie Buurthuis Kamelia aan, van Stichting Welzijn Feijenoord. Het jongerenwerk in Feijenoord is niet alleen het aanbieden van vrijetijdsbesteding. Jongerenmakelaars leggen op straat de contacten, inventariseren wensen en behoeften, maar verwijzen ook door naar werk en school. Er zijn ook speciale meidenwerkers. Voor meiden zijn er activiteiten op maat, maar zijn er ook voorlichtingsbijeenkomsten, zoals over seksualiteit.

Chica Radio

Tot slot bezoekt de commissie nog Chica Radio. De meiden vanaf 15 jaar worden via het jongerenwerk geworven en maken elke zondag om 19.00 uur een uitzending over echte meidenonderwerpen.

Bron: Griffie, 24-09-2007