Partij van de Arbeid

Den Haag, 21 september 2007

Vragen van de leden Gill'ard, Waalkens en Besselink (allen PvdA) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenscahppen, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu, Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid, Economische Zaken, Binnnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over synthetische biologie


1. Hebt u kennis genomen van het rapport 'Synthetische biologie: Nieuw leven in het biodebat van het Rathenau Instituut? 1)

2. Bent u het eens met de stelling dat synthetische biologie vanwege de snel toenemende kennis van erfelijke informatie en ontwikkelings en in de nanotechnologie en de IT als de derde technologische revolutie kan worden beschouwd?
3. Deelt u de mening dat synthetische biologie geen zaak is van wetenschappers alleen, maar vraagt om een bredere maatschappelijke betrokkenheid en dialoog? Welke taak ziet u hierin voor de overheid?

4. Welke departementen zijn op dit moment betrokken bij de ontwikkelingen rond synthetische biologie? Is er sprake van interdepartementale samenwerking en zo ja, hoe is deze geregeld?
5. Wat is uw reactie op de zes aanbevelingen die het Rathenau Instituut doet? 2)
6. Kunt u een inschatting geven van de omvang van het onderzoek naar synthetische biologie in Nederland en van de financiering van dit onderzoek?
7. Wanneer wordt het advies verwacht dat de minister van OCW gevraagd heeft aan de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), de Gezondheidsraad en de Raad voor Geneeskundig Onderzoek (RGO) in aanvulling op eerdere signaleringen over bioveiligheidsrisico's in combinatie met de huidige regelgeving?
8. Kunt u een overzicht geven van de huidige wet- en regelgeving voor synthetische biologie op het terrein van bioterrorisme, patenten en vrijheid van wetendschap, en van internationale verdragen en afspraken op deze terreinen waar Nederland zich aan gecommiteerd heeft?
9. Bent u van mening dat in het beleid onderscheid moet worden gemaakt tussen volledig synthetische organismen en bestaande organismen met nieuwe synthetische onderdelen? Zo ja, waar moet dat onderscheid uit bestaan? Zo nee, waarom niet?
10. Is het juist dat DNA in een minimale vorm, zelfs genen die uit een organisme zijn geïsoleerd en qua structuur volkomen indentiek zijn met genen uit de natuur, octrooieerbaar zijn?
11. Wordt in opleidingen biologie en criminologie aandacht besteed aan de mogelijke gevaren van synthetische biologie en bioterrorisme? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke manier?
12. Wanneer verwacht de minister van OCW de Gedragscode Bioveiligheid aan de Tweede Kamer te sturen?

13. Hoe verhouden de ontwikkelingen rond synthetische biologie zich tot het Convenant Coëxistentie? Wat is de stand van zaken van het Convenant Coëxistentie?


1) Bericht aan het parlement: Synthetische biologie: Nieuw leven in het biodebat, Rathenau Instituut, september 2007
2) Synthetische biologie: Nieuw leven in het biodebat, blz. 2

Informatie uit de Tweede Kamer gecombineerd met achtergronddossiers en het laatste politieke nieuws. Informatie ter oriëntatie op een bezoek, uitleg over hoe wetten tot stand komen en een rondgang door de geschiedenis van de Staten-Generaal. Kijk nu op www.tweedekamer.nl