Centraal Planbureau

CENTRAAL PLANBUREAU

Onderwerp: persbericht

Nummer: 28

Datum: 24 september 2007

Beleidsgeoriënteerde visitatie CPB: rapport 'Focus op beleid'

Een externe commissie onder voorzitterschap van drs. H. Borstlap, lid van de Raad van State, heeft een beleidsgeoriënteerde toetsing op het werk van het Centraal Planbureau (CPB) uitgevoerd.

In het vandaag gepubliceerde rapport Focus op beleid constateert de commissie dat ambtenaren, politici en andere afnemers van het CPB veel waardering hebben voor de kwaliteit en de onafhankelijkheid van het Centraal Planbureau en voor de beleidsrelevantie van de CPB-analyses. Wel zijn er verschillende veranderingen nodig in de werkwijze, onderwerpkeuze en communicatie van het CPB om dit niveau van dienstverlening ook in de toekomst te kunnen blijven garanderen.

De voortdurende druk om beleidsrelevante analyses te leveren plaatst het CPB voor lastige keuzes. Enerzijds moet het planbureau prioriteiten stellen om binnen het budget de bestaande kwaliteit te waarborgen, anderzijds vragen gebruikers van het CPB analyses op een steeds breder werkveld (bijvoorbeeld milieu en ruimtelijk beleid). De commissie adviseert het CPB om met deze spanning om te gaan via een aanpak langs vier lijnen:


1. Verbreding van het werkveld: Het CPB zal het werkprogramma nadrukkelijker moeten richten op nieuwe onderwerpen zoals milieu en ruimtelijke ordening.


2. Verdieping van de analyse: Ook de agenda voor de meer traditionele onderwerpen zoals arbeidsmarkt en sociale zekerheid moet 'up to date' blijven. Voor de arbeidsmarkt verschuift bijvoorbeeld de aandacht naar de problematiek van specifieke groepen zoals jongeren, ouderen en lageropgeleiden.


3. Grenzen stellen: Om ruimte te scheppen voor verbreding en verdieping moeten scherpere keuzes worden gemaakt. Dat betekent vaker nee zeggen tegen aanvragen voor kortlopend beleidsonderzoek en een lagere prioriteit voor de meer traditionele onderwerpen op de agenda zoals conjunctuur, arbeidsmarkt en sociale zekerheid. Bij de begrenzing past dat zaken die te ver buiten het bereik van de economische wetenschap liggen niet worden opgepakt. Dat geldt ook voor onderzoek met weinig perspectief op concrete beleidsgerichte resultaten.


4. Samenwerken: Via samenwerking met andere planbureaus en kennisinstellingen kan externe expertise en menskracht worden gebruikt. De mogelijkheden hiervoor moeten optimaal worden benut.

Samenstelling van de commissie Beleidsgeoriënteerde toetsing CPB
* de heer drs. H. (Hans) Borstlap (voorzitter), lid van de Raad van State
* mevrouw drs. G.J.M.T. (Giselle) van Cann, adjunct-hoofdredacteur Het Financieele Dagblad
* de heer prof.dr.mr. C.A. (Flip) de Kam, hoogleraar Openbare Financiën, Universiteit Groningen en columnist NRC Handelsblad
* de heer dr. B. (Bertholt) Leeftink, directeur Algemene Economische Politiek, ministerie van Economische Zaken
* mevrouw J. (Jacqueline) Tammenoms Bakker, Directeur-Generaal Transport en Luchtvaart, ministerie van Verkeer en Waterstaat
* de heer D. (Doekle) Terpstra, voorzitter HBO-raad en oud-voorzitter CNV.

Secretariaat

* de heer drs. L.A.W. (Bert) Tieben, Sociaal-Economische Raad
* de heer mr. M. (Molle) Eisma, Raad van State.

Het rapport Focus op beleid is te bestellen bij:

Bibliotheek Centraal Planbureau

Postbus 80510

2508 GM Den Haag

Telefax: 070-3383350

E-mail: bibliotheek@cpb.nl

De publicatie is tevens (gratis) beschikbaar als PDF-bestand op de website van het CPB (www.cpb.nl).



Centraal Planbureau