Gemeente Boekel


Parkeren in het centrum van Boekel

Inleiding
Bij de herinrichting van het centrum is veel aandacht geweest voor het parkeren in het centrum. Het aantal parkeerplaatsen is fors uitgebreid en via bebording wordt er een route aangegeven waarbij bezoekers van het centrum langs deze parkeerplaatsen geleid worden.

De routing loopt via de Kerkstraat, Sint Jansplein (inrijden tussen het gemeentehuis en cafe 't Menneke), Mr. Van Hoofstraat, Raadstraat, Kennedystraat en Sint Agathaplein. Op onderstaande tekening is deze routing aangegeven door een stippellijn.

Om er voor te zorgen dat de winkels altijd goed bereikbaar blijven is een zogenaamde parkeerschijfzone (blauwe zone) ingesteld. In deze blauwe zone mag er alleen geparkeerd worden in de parkeervakken die aangeduid zijn met een blauwe streep voor maximaal 2 uur. Hierdoor wordt het "lang parkeren" ter plaatse van de winkels voorkomen en kunnen deze parkeerplaatsen gebruikt worden door klanten van de winkels.

Parkeren blauwe zone Parkeren blauwe zone

Voor het "lang parkeren" zijn parkeerplaatsen aangelegd in de Mr van Hooffstraat, Raadstraat en Wit Gele Kruispad.

Ontheffingen

De gemeente kan ontheffing verlenen van de maximale parkeerduur binnen een blauwe zone. Er wordt onderscheid gemaakt tussen tijdelijke ontheffingen (maximaal enkele dagen) en ontheffingen voor onbepaalde tijd.Mensen die in het bezit zijn van een invalidenparkeerkaart hebben geen ontheffing nodig. Een invalidenparkeerkaart is gelijkwaardig aan een ontheffing.

Tijdelijke ontheffingen

Tijdelijke ontheffingen zijn bedoeld voor eenmalige situaties waarbij het noodzakelijk is dat een voertuig langer dan 2 uur geparkeerd moet worden in de blauwe zone

Hierbij valt te denken aan:


· voertuigen van aannemers die in een pand werkzaam zijn


· Incidentele leveranties van goederen bij panden binnen de blauwe zone.

Een tijdelijke ontheffing kan bij de publieksbalie afgehaald worden en moet na gebruik weer ingeleverd te worden. Om misbruik tegen te gaan wordt bijgehouden welke tijdelijke ontheffingen niet meer teruggebracht worden.

Ontheffingen voor onbepaalde tijd

Ontheffingen voor onbepaalde tijd zijn bedoeld voor voertuigen van aanwonenden en werknemers binnen de blauwe zone. Deze ontheffingen kunnen aangevraagd worden bij de publeiksbalie en wordt op kenteken van het betreffende voertuig afgegeven. Voor wat betreft ontheffingen voor onbepaalde tijd zijn er binnen de blauwe zone een vijftal deelgebieden te onderscheiden. Per deelgebied gelden aparte regels voor het verkrijgen van een ontheffing voor onbepaalde tijd en een ontheffing voor onbepaalde tijd is ook alleen maar geldig in het deelgebied waarvoor hij afgegeven is. Op onderstaande tekening zijn de verschillende deelgebieden aangegeven.

A. Wilhelminastraat

In de Wilhelminastraat komt zowel "kort parkeren" als "lang parkeren" voor. Het "kort parkeren" geldt alleen bij de in de Wilhelminastraat aanwezige winkels. Er worden daarom geen ontheffingen voor onbepaalde tijd afgegeven voor dit deelgebied.

B. Kerkstraat Noord (Rotonde-Wilhelminastraat)

Als gevolg van de invoering van de blauwe zone moeten bewoners die niet op eigen terrein kunnen parkeren uitwijken naar de Bernhardstraat en de Wilhelminastraat. Dit kan in deze straten tot problemen leiden. Bewoners van het noordelijke deel van de Kerkstraat die niet op eigen terrein kunnen parkeren kunnen daarom per adres één ontheffing voor onbepaalde tijd krijgen.

C. Sint Janplein (parkeerplaats achter het gemeentehuis)

In dit gebied is de parkeerdruk tijdens de winkeltijden niet hoog. Er zijn daarom reeds ontheffingen voor onbepaalde tijd afgegeven voor de bewoners van het appartementencomplex aan het Sint Janplein/Sint Agathaplein.

D. Sint Agathaplein/Kennedystraat/Buskensstraat

In dit gebied is de parkeerdruk tijdens de winkeltijden hoog. Er is daarom besloten om voor dit gebied geen ontheffingen voor onbepaalde tijd af te geven.

E. Kerkstraat Zuid (Rotonde-Helfrichstraat)

In dit gebied is het aandeel langparkeerders veel lager dan in het noordelijk gedeelte van de Kerkstraat. Dit wordt met name veroorzaakt doordat de meeste panden langs dit gedeelte van de Kerkstraat op eigen terrein kunnen parkeren. Er worden daarom geen ontheffingen voor onbepaalde tijd afgegeven voor dit gedeelte van de Kerkstraat.

Handhaving

Sinds enige tijd zijn de BOA's geïnstalleerd en actief. Zij zullen ook handhaven op het correct parkeren binnen de blauwe zone. Voor de helderheid: u mag alleen bij een blauwe streep voor maximaal 2 uur parkeren. Uw parkeerschijf (of uw ontheffing/invaliden-parkeerkaart) dient duidelijk zichtbaar voor de voorruit te liggen.

Het kort parkeren geldt alleen tijdens winkeltijden.


· maandag t/m donderdag 9.00 tot 18.00 uur


· vrijdag 9.00 tot 21.00 uur


· zaterdag 9.00 tot 16.00 uur

Met deze maatregelen denken wij de voorwaarden te scheppen voor een goed bereikbaar en levendig centrum. De gemeente is er absoluut niet op uit om verbalen uit te laten schrijven. De praktijk leert ons echter dat we een goede bereikbaarheid van de winkelvoorzieningen niet anders kunnen waarborgen. In de komende periode zal er door de ondernemersvereniging ook aandacht gevraagd worden voor het parkeren in de blauwe zone door middel van een flyer. Tevens zal het personeel van de in de blauwe zone aanwezige bedrijven er op aangesproken worden dat het niet de bedoeling is dat zij in de blauwe zone parkeren.