Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Bijzondere klok voor openluchtschaakspel in Gouda

De afgelopen vijf jaar is het openluchtschaakspel in Gouda een begrip geworden. Vanaf mei kan er bij goed weer iedere zaterdagmiddag achter de Agnietenkapel geschaakt worden. Als afsluiting van dit seizoen is er op zaterdag 22 september iets zeer bijzonders aan toegevoegd. Een schaakklok speciaal ontworpen voor het openluchtschaak.

De klok is gemaakt door Matthias Ehrhardt, een Duitser die inmiddels al zeven jaar naar volle tevredenheid in Nederland woont en werkt. Matthias is een regelmatige bezoeker van het openluchtschaak en dit seizoen kreeg hij het idee voor deze klok. Hij ging aan de slag en het resultaat werd een unieke klok opgedragen en geschonken aan de Goudse schaakvereniging Messemaker 1847 voor het 160-jarig jubileum. Matthias: 'Op deze manier kan ik iets terugdoen voor Nederland en in het bijzonder voor de Goudse schaakvereniging.'

Matthias Ehrhardt met de klok

Om 13.00 uur werd de klok in gebruik genomen met een partij tussen Matthias en Kees Brinkers, de voorzitter van de jubilerende schaakvereniging Messemaker 1847. Niet alleen de oudste schaakvereniging van Nederland, maar ook één van de actiefste. Het publiek stroomde direct in grote getale toe en genoot de hele middag van de partijen die door de beperkte bedenktijd vaak extra spannend werden.
Erich Karstan/Ab Scheel

---