Uitreiking Freya Awards

24/09/2007 13:21



Patiëntenvereniging Freya



Tweejaarlijks reikt FREYA, patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek, de FREYA Awards uit. Deze Awards worden toegekend aan de beste vergunninghoudende kliniek en de beste transportkliniek voor vruchtbaarheidsbehandelingen. De winnaars zijn bepaald op basis van een enqu(ee)te die is uitgevoerd onder 950 patiënten die een vruchtbaarheidsbehandeling hebben ondergaan. Dit jaar zijn de FREYA Awards uitgereikt aan UMC St. Radboud - Nijmegen (vergunninghoudende kliniek) en Ziekenhuisgroep Twente, locatie Twenteborg - Almelo (transportkliniek).

Een behandeling in het kader van vruchtbaarheidsproblemen is op zichzelf al confronterend genoeg. De bejegening, informatie en begeleiding van artsen, verpleegkundigen of medewerker van het ziekenhuis zijn daarbij van het grootste belang. De mening van lotgenoten kan in de afweging van de keuze van een ziekenhuis een goede leidraad zijn. Daarom is de FREYA Award in het leven geroepen.

De FREYA enqu(ee)te en de daaraan verbonden FREYA Award vertegenwoordigen de ervaring en mening van mensen die vruchtbaarheidsbehandelingen hebben ondergaan. Het doel is de houding van gynaecologen, laboranten en verpleegkundigen ten opzichte van de patiënten positief te beïnvloeden. Daarnaast hopen we dat ziekenhuizen van elkaar leren waar de behoeften van de patiënten liggen. Alles met als doel het proces van de vruchtbaarheidsbehandelingen zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Freya heeft een vragenlijst opgesteld met 24 vragen en ruimte voor opmerkingen. De vragen waren opgedeeld in blokken over de volgende onderwerpen:
- intake en de voorlichting;

- telefonische bereikbaarheid;

- begeleiding door de verschillende disciplines;

- ervaring van de kennis en de kunde van verschillende disciplines;
- klachtenafhandeling;

- website van het ziekenhuis.

Op verschillende manieren is aandacht gevraagd aan iedereen die het afgelopen jaar een vruchtbaarheidsbehandeling heeft ondergaan. In de periode van januari tot en met juli 2007 kon de enqu(ee)te worden ingevuld op de website van FREYA.

In totaal hebben zo'n 950 mensen de enqu(ee)te ingevuld. Er zijn 23 ziekenhuizen in de einduitslag opgenomen. Ziekenhuizen die door minder dan 10 personen zijn geëvalueerd, zijn niet meegenomen in het eindoordeel.

Tijdens de FERTIFAIR van afgelopen zaterdag 22 september zijn de FREYA Awards, in de vorm van een kunstwerk, aan de beste klinieken uitgereikt. Eén aan de hoogst scorende vergunninghoudende kliniek en één aan de beste transportkliniek. Daarnaast zullen er nog oorkondes uitgereikt worden aan ziekenhuizen die op onderdelen van de enqu(ee)te significant beter scoren.

De FREYA Awards zijn in 2007 gewonnen door:

Universitair Medisch Centrum St. Radboud uit Nijmegen

en

Ziekenhuisgroep Twente, locatie Twenteborg uit Almelo

Een kleine selectie uit de vele positieve opmerkingen:

Universitair Medisch Centrum St. Radboud uit Nijmegen:

- "Het is geweldig dat ze een digitale poli hebben waar je je eigen uitslagen kan opzoeken, je behandelagenda kunt aanmaken, vragen kan stellen aan artsen en verpleegkundigen en contact kunt hebben met medelotgenoten"
- "De info-avond voor IVF was ZEER GOED te noemen"

- "een ivf team om van te dromen"

- "Echt een patiëntvriendelijk ziekenhuis. Je wordt hier behandeld als een individu."

Ziekenhuisgroep Twente, locatie Twenteborg uit Almelo:

- "Wij zijn uiterst tevreden over de enorme betrokkenheid van dit team. Ze leven echt met je mee en geven je het gevoel dat ze echt naar je luisteren en achter je staan."
- "Fijn dat er een specifieke fertiliteitspoli is"

- "Het team in Almelo is een fijn team waar ze je duidelijk uitleg geven en ook ruimte hebben voor je gevoelens. Ze proberen altijd enthousiast te blijven zodat je het zelf ook weer ziet zitten en ze nemen alle tijd voor je!"

Freya feliciteert beide ziekenhuizen van harte met het winnen van de FREYA Award 2007.

De top 5 van fertiliteitsafdelingen is geworden:

1. Universitair Medisch Centrum St. Radboud uit Nijmegen
2. Ziekenhuisgroep Twente locatie Twenteborg uit Almelo

3. Medisch Centrum Leeuwarden locatie MCL-Zuid uit Leeuwarden
4. Zelfstandig Behandel Centrum Geertgen uit De Mortel - Gemert
5. Maxima Medisch Centrum locatie Veldhoven uit Veldhoven

Freya wenst alle fertiliteitsafdelingen het vermogen toe zich te blijven verbeteren en ontwikkelen op de zorg en begeleiding van patiënten.

Freya maakt zich sterk voor mensen voor wie kinderen krijgen niet vanzelf gaat en die vruchtbaarheidsbehandelingen nodig hebben.





http://www.freya.nl