Openbaar Ministerie

Dagvaarding 'Geen-Stijl' ingetrokken

Alkmaar, 24 september 2007

Het Openbaar Ministerie te Alkmaar heeft de dagvaarding van twee medewerkers van de website 'Geen stijl.nl' ingetrokken. Beide medewerkers waren aanvankelijk voor de kantonrechter gedagvaard omdat zij zich schuldig hebben gemaakt aan het filmen van vrouwen onder hun rokken in een parkeergarage in Heerhugowaard. Uit nader onderzoek is gebleken dat de huidige wetgeving vervolging onmogelijk maakt.

Op 26 april van dit jaar werden beide filmers betrapt bij hun activiteiten. Een slachtoffer heeft vervolgens aangifte gedaan, waarna door de politie proces-verbaal tegen hen is opgemaakt. De verdachten hebben zich erop beroepen dat zij door dames onder de rokken te filmen publiciteit wilden genereren voor het feit dat de gemeente Heerhugowaard geen actie ondernam om het trappenhuis in de parkeergarage zodanig aan te passen dat het onmogelijk zou worden om dames onder de rokken te gluren. Geen Stijl had de gemeente hier al eerder op gewezen. Op de populaire site van Geen Stijl is veel aandacht geweest voor de arrestatie van de twee medewerkers en de daaropvolgende dagvaarding. Geen Stijl juichte op de site de dagvaarding toe ("daar gaan we eens een gezellig dagje uit van maken").

Nader onderzoek van het dossier en bestudering van de wetgeving en met name ook de wetsgeschiedenis heeft het OM nu tot de conclusie gebracht dat het handelen, hoezeer laakbaar en verwerpelijk, niet onder enige strafbepaling is te brengen. De wetgever heeft namelijk expliciet bepaald dat het heimelijk filmen (art. 441b Wetboek van Strafrecht, ingevoerd per 1 januari 2004) alleen dan strafbaar is als gebruik wordt gemaakt van een "daartoe aangebracht technisch hulpmiddel". Daarvan is in dit geval geen sprake omdat de filmers gebruik hebben gemaakt van een videocamera waarmee vanuit de hand is gefilmd. Helaas voor 'Geen Stijl' gaat ook deze 40-ste poging om rechtstreeks voor het gerecht te komen dus niet door.

Het Openbaar Ministerie heeft het slachtoffer geïnformeerd over de reden waarom de aangifte geseponeerd moet worden. De gemeente Heerhugowaard heeft bij het Openbaar Ministerie aangegeven passende maatregelen te zullen treffen in de parkeergarage. Handhaving via het strafrecht van dit soort ongewenst gedrag is dus niet alleen niet mogelijk, maar bovendien ook niet erg wenselijk: het Openbaar Ministerie concentreert zich liever op serieuzere zaken dan het bieden van een podium aan puberaal gedrag. Het Openbaar Ministerie betreurt het dat in dit geval te snel tot vervolging is besloten: intern zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

De in beslaggenomen video-opnames krijgt 'Geen Stijl' niet terug: het Openbaar Ministerie wil voorkomen dat de opnames alsnog op het internet terechtkomen en zal desnoods aan de rechter vragen om deze te onttrekken aan het verkeer wegens strijd met het algemeen belang.

parketvoorlichting Alkmaar, telefoon: (072) 5274673 / 06 18307354