VVD


24-9-2007

Kabinet bedreiging voor pensioenen

Volgens VVD-leider Mark Rutte is het huidige kabinet-Balkenende een bedreiging voor het pensioenstelsel. Het Nederlandse pensioenstelsel is het beste van de wereld en vooral gebaat bij stabiliteit. Het kabinet gaat drie veranderingen in het pensioenstelsel doorvoeren, waardoor die stabiliteit in gevaar komt.

Rutte riep vanochtend op BNR het kabinet op de pensioenen met rust te laten. "Het kabinet repareert iets dat niet stuk is."

Het kabinet wil de AOW-belasting een jaar naar voren halen. Vanaf 2010 gaan alle Nederlanders, die na 1945 geboren zijn en een aanvullend pensioen hebben vanaf 18.000 euro, nog een keer meebetalen aan de AOW. De VVD verzet zich tegen het dubbel betalen voor de oudedagsvoorziening. Er zijn betere manieren om de vergrijzingkosten tegen te gaan. Bijvoorbeeld door meer mensen tussen 55 en 65 aan het werk te krijgen en houden.

In de tweede plaats wil de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie de aftrekbaarheid van de pensioenpremies beperken. Een gevaarlijke nieuwe knop in ons stelsel. Volgens Rutte leidt dat tot onzekerheid bij veel mensen: "Als die knop er eenmaal is, garandeer ik u dat die inkomensgrens maar één kant op beweegt, naar beneden." Een gevolg van deze knop is dat dit kabinet de zogenaamde omkeerregeling op de helling zet. In het huidige stelsel wordt er alleen belasting geheven op de pensioenuitkering en niet op de pensioenpremie. Het kabinet gooit dit principe nu overboord.

Volgens Rutte is er geen enkele noodzaak het pensioenstelsel te verbouwen. "Het bouwwerk staat nu stevig, maar je moet er verstandig mee omgaan. Eén verandering kan grote gevolgen hebben. Er zijn andere problemen in het land, neem de files, waar wél actie van het kabinet gewenst is. Laten ze vooral dáár hun energie insteken."