75 % verzekerden onkundig vergoeding homeopathische geneesmiddelen

24/09/2007 13:51



A. Vogel



Zeker 75% van alle ziektekostenverzekerden in Nederland weet niet dat de meeste verzekeraars in het aanvullende pakket homeopathische geneesmiddelen vergoeden. Van de kleine groep die dat wel weet, maakt slechts 33% daar gebruik van. De meeste Nederlanders hebben een aanvullend pakket. Dat blijkt uit onderzoek van A. Vogel onder 650 mensen die op de website een vragenlijst invulden.

Vergoeding
Verzekerden met een aanvullend pakket en een recept van de huisarts (of erkend therapeut) voor een homeopathisch geneesmiddel, afgehaald bij een Nederlandse apotheek, zouden geld kunnen besparen. Ware het niet dat driekwart van de Nederlandse verzekerden niet bekend is met de mogelijkheden om deze producten te declareren bij hun verzekeraar. Homeopathische geneesmiddelen worden vergoed als ze de wettelijke status van homeopathisch geneesmiddel dragen. Ze moeten dan geregistreerd zijn door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Recept
"Mensen weten niet dat je homeopathische producten op recept kunt declareren. Toch zijn deze middelen opgenomen in de aanvullende pakketten van de meeste verzekeraars. Het zou dan ook een goede zaak zijn als de communicatie hierover zou worden verbeterd", aldus Sandra Stroeve, hoofd communicatie en PR van A.Vogel.

Voorlichting
Onafhankelijk assurantiespecialist in zorgverzekeringen, SEZ uit Reeuwijk, heeft namens A.Vogel een inventarisatie gemaakt in hoeverre verzekeraars homeopathische geneesmiddelen vergoeden. "Vergoedingsoverzichten van de verzekeraars zouden bijvoorbeeld meer helderheid kunnen geven over het vergoeden van homeopathische geneesmiddelen", bevestigt Directeur Gerard Massaar.

"Want ook een telefonische speurtocht via de servicedesk van de betreffende verzekeraar leidt vaak niet tot heldere antwoorden." Sandra Stroeve vervolgt: "Daarom zijn we in gesprek met verschillende verzekeraars om de voorlichting richting consumenten te verbeteren."

Wie vergoedt wat?
A.Vogel heeft tientallen geregistreerde homeopathische middelen die vergoed worden door de meeste ziektekostenverzekeraars. Denk bijvoorbeeld aan Echinaforce druppels bij onvoldoende weerstand en griep, Pollinosan tabletten bij hooikoorts of Cinuforce neusspray bij bijholteontsteking. Op de website van A. Vogel, www.avogel.nl/ziektekosten, staat in een overzicht weergegeven hoe de homeopathische geneesmiddelen per verzekeraar worden vergoed.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht