Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Onderzoek Intrum Justitia:
Starters en gezinnen steeds vaker in betalingsproblemen

. Kabinetsplannen hollen middengroepen verder uit . Werkende ouders worden verder op kosten gejaagd

Den Haag, 24 september 2007 - Ondanks eerdere kabinetsbeloften over koopkrachtverbetering slagen steeds meer starters en ouders met kinderen er niet in hun rekeningen op tijd te betalen. Bijna eenderde van de Nederlanders tussen de 25 en 45 jaar had het afgelopen jaar te maken met oplopende schulden. Bovendien hebben steeds meer 55-plussers moeite om vaste lasten als huur, energie en zorg tijdig op te hoesten. Dit blijkt uit een analyse van ruim 1,8 miljoen consumentenvorderingen, uitgevoerd door Intrum Justitia, Europees marktleider in Credit Management Services. Marc van Alphen, Managing Director Intrum Justitia Nederland: "De groep van 25 tot 45 jaar heeft het zwaar. Nu door de kabinetsplannen onder meer de brandstofkosten, BTW en ziektekosten stijgen, wordt de middengroep nog verder uitgehold."

Intrum Justitia voert jaarlijks een analyse uit onder alle Nederlandse consumentenvorderingen die behandeld zijn in de afgelopen twaalf maanden. Uit de nieuwe analyse blijkt dat het totale aantal incasso-opdrachten tussen 1 juni 2006 en 1 juni 2007 steeg van 2 miljoen tot 2,3 miljoen. Intrum Justitia zag haar totaal aantal incasso-opdrachten daarmee in vijf jaar verdrievoudigen: tussen 1 juni 2002 en 1 juni 2003 noteerde Intrum Justitia er nog 800.000.

Gemiddelde incasso-opdracht E 580
De groep tussen de 35 en 45 jaar is koploper als het gaat om niet op tijd betaalde rekeningen. Deze leeftijdscategorie - zeg maar de gezinnen met kinderen - is goed voor 30% van de incasso-opdrachten. Het gemiddelde bedrag van een uitstaande rekening bedraagt in deze groep E 580, het gemiddelde bedrag van alle leeftijdscategorieën ligt op E 475. Betalingsachterstanden zijn in toenemende mate afkomstig van aankopen via internet en postorderbedrijven. Bovendien betalen Nederlanders in deze leeftijdsgroep steeds vaker energie- en zorggerelateerde rekeningen niet op tijd.

Oplopende energierekeningen
Van de Nederlanders tussen de 25 en 35 (starters en startende ouders) had maar liefst 28% het afgelopen jaar te maken met openstaande rekeningen. Vooral rekeningen van kabel-/tv-/internet- en serviceproviders worden steeds moeizamer voldaan. Hetzelfde geldt voor energienota's en verzekeringen. "Zowel bij de 25 tot 35 jarigen als ook de 35 tot 45 jarigen zie je dat bijvoorbeeld energierekeningen oplopen", constateert Van Alphen. "Een slecht teken, want het gaat hier toch om een primaire levensbehoefte en niet om luxe zaken."

55-plussers in problemen
Intrum Justitia signaleert daarnaast dat steeds meer 55-plussers vaste lasten als huur, hypotheek, energie en zorg niet op tijd betalen. Van Alphen: "Deze groep heeft nauwelijks kansen om zelf het inkomen substantieel te verbeteren. Helaas moeten we constateren dat rekeningen voor veel primaire levensbehoeften in alle leeftijdscategorieën steeds vaker niet of niet op tijd betaald worden. Uit eerder onderzoek weten we dat wanneer deze rekeningen blijven liggen, er meestal een groot aantal onbetaalde rekeningen van andere leveranciers bijkomen. Het is voor het bedrijfsleven daarom van het grootste belang om een effectief debiteurenbeleid te voeren. Hoe eerder een late betaling gesignaleerd wordt, hoe beter dat is voor zowel bedrijf als consument. Het voorkomt bovendien dat de stapel onbetaalde rekeningen steeds hoger wordt."

Over Intrum Justitia
Intrum Justitia Nederland B.V. is de grootste speler in de markt voor Credit Management Services. Vanuit het hoofdkantoor in Den Haag worden uiteenlopende opdrachtgevers zoals verzekeraars, industriële producenten en telecommunicatiebedrijven bediend. In Nederland heeft Intrum Justitia 9.000 opdrachtgevers, een marktaandeel van 43% en 500 medewerkers.

De Intrum Justitia Groep is genoteerd aan de beurs van Stockholm en is Europees marktleider op het gebied van Credit Management Services. Het bedrijf biedt innovatieve en hoogwaardige oplossingen voor het innen van vorderingen op consumenten en bedrijven in binnen- en buitenland. Een totaalpakket aan Credit Management diensten die in de verschillende stadia van het financiële proces kunnen worden ingezet. Van factureren tot incasseren. De Intrum Justitia Groep heeft meer dan 90.000 opdrachtgevers en zo'n 2.900 medewerkers in 24 Europese landen.


Noot voor de redactie,