Ministerie van Buitenlandse Zaken

Internationale gemeenschap blijft Afghanistan steunen

24 sep 2007 | De internationale gemeenschap blijft Afghanistan bijstaan in de ontwikkeling naar een stabiele, democratische en welvarende staat. Dat verklaarden de deelnemers, waaronder minister Verhagen, van een topconferentie over Afghanistan in New York.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) benadrukte tijdens de conferentie van afgelopen zondag dat Nederland verwacht dat de Afghaanse overheid zelf geleidelijk meer verantwoordelijkheid op zich neemt voor de veiligheid en de opbouw van het land. "Effectief en representatief bestuur is een voorwaarde om meer vooruitgang te boeken," aldus Verhagen.

De Joint Coordination and Monitoring Board (JCMB), het internationale orgaan dat alle steun aan Afghanistan coördineert, stond onder het voorzitterschap van de Afghaanse president Karzai en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Aan de JCMB nemen landen deel die zijn vertegenwoordigd in de NAVO-stabilisatiemacht, de grote donoren en een aantal landen uit de regio.

De deelnemers waren het erover eens dat er concrete vooruitgang is geboekt: de kindersterfte loopt terug, Afghanistan verbouwt genoeg graan voor de eigen bevolking, en het onderwijs - aan jongens en meisjes - is sterk verbeterd. Maar deze vooruitgang is kwetsbaar. Verschillende deelnemers wezen erop dat de veiligheid te wensen over laat door de langzame uitbreiding van het Afghaanse leger en de politie.

Er was veel interesse voor de combinatie van diplomatie, ontwikkelingshulp en militaire inzet, waar Nederland al ervaring mee heeft opgedaan in Afghanistan. De deelnemers spraken af meer samen te werken bij de steun aan de Afghaanse overheid. Waar militaire inzet de veiligheid verbetert, moet de opbouw snel volgen.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl