Gemeente Teylingen

Teylingen

Jongeren buigen zich over toekomst Teylingen

24 september 2007

PERSBERICHT 21 september 2007 - De gemeente Teylingen is samen met de inwoners, organisaties en bedrijfsleven bezig met het opstellen van een ruimtelijke Toekomstvisie. Tijdens de in januari gehouden Toekomstdebatten was het aandeel van de jeugd gering. Aangezien de jeugd van nu waarschijnlijk de inwoners van de toekomst zijn, zijn er alsnog twee jongerendebatten georganiseerd. Op maandag 17 september en woensdag 19 september sprak de wethouder met jongeren van het Rijnlands Lyceum in Sassenheim en het Teylingen college (Sector KTS) in Voorhout.

Ontwerp ideale dorp

Na een korte kennismaking en inleiding door de wethouder Gerrit van der Meer gingen de leerlingen in groepjes aan de slag om hun ideale dorp op een creatieve wijze te verbeelden. Er werd met veel inzet gepraat, getekend, geknipt en geplakt. Daarna presenteerden de groepjes de resultaten aan elkaar.

Jongerendebat 17 september Rijnlands Lyceum

Veel leerlingen vinden dat de bollenvelden moeten blijven. Ook vinden zij het belangrijk dat er genoeg groen en water in de gemeente is. De dorpen moeten hun eigen karakter en verenigingen behouden. Oude wijken niet slopen, maar opknappen. Meer villa's bouwen, maar op sommige plaatsen ook hoogbouw. Teylingen heeft goede voorzieningen en veel mooie plekken, zoals de Kagerplassen en Park Rusthoff in Sassenheim.

Toch zien zij een aantal zaken graag anders. Bijvoorbeeld meer kledingwinkels, een groot zwembad, op de plek van de oude Albert Heijn in Sassenheim een discotheek en het autoverkeer uit de Herenstraat in Voorhout.

Wethouder Gerrit van der Meer is enthousiast over de betrokkenheid van de jongeren bij de toekomst van hun gemeente: "Het is fantastisch om te zien hoe jongeren nadenken over de toekomst en betrokken zijn bij hun leefomgeving. Ik heb heel veel nuttige dingen gehoord, die ons zeker helpen bij het verder vormgeven van de toekomstvisie".

Jongerendebat 19 september Teylinger College Een dag de baas in Teylingen?

Tot slot vroeg de wethouder wat jongeren echt zouden veranderen als ze een dag zelf de baas zouden zijn in Teylingen. Een discotheek in het centrum van Sassenheim scoorde opnieuw hoog. Ook het opknappen van het ijsbaanterrein in Sassenheim en het opwaarderen van het centrum in Voorhout stonden hoog op het wensenlijstje. De Dorpsstraat in Warmond moet opnieuw bestraat worden.

De wethouder was blij met de antwoorden en zegde toe ermee aan de slag te gaan. "Hier kunnen we wat mee. Met het herbestraten van de Dorpsstraat in Warmond gaan we zelfs binnenkort al aan de slag". Ook de leerlingen waren tevreden over de bijeenkomsten. "Er werd goed geluisterd door de wethouder. En het is in elk geval leuker dan een gewone les" vond één van de leerlingen.

Meningen van alle inwoners welkom

Begin oktober zijn er drie informatiebijeenkomsten waar de gemeente graag opnieuw in gesprek komt met jong en oud. In week 39 verspreidt de gemeente huis-aan-huis een brochure waar de ontwerptoekomstvisie in staat. Kom ook hierover meepraten!

* Voorhout, donderdag 4 oktober 2007, Teylingen College, Sector KTS, Leidsevaart 4

* Sassenheim, maandag 8 oktober 2007, Theater 't Onderdak, J.P. Gouverneurlaan 40a

* Warmond, dinsdag 9 oktober 2007, Sociaal Cultureel Centrum Het Trefpunt, Herenweg 80

Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur.

U krijgt de hoofdlijnen van de visie gepresenteerd en de uitleg van de gemaakte keuzes. Hierna kunt u leden van het college van B&W vragen stellen en uw mening geven. U kunt zich aanmelden bij het contactcentrum van de gemeente: telefoon 0252-783 300 of contactcentrum@teylingen.nl of via het formulier. Vergeet niet uw naam, eventueel organisatie, adres, telefoonnummer te vermelden en welke avond u wilt komen en met hoeveel personen.

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over de Toekomstvisie van Teylingen.