Gemeente Teylingen

Vink

Interview Toekomstvisie met Willem Vink

24 september 2007

PERSBERICHT 24 september 2007 - Samen kiezen voor de toekomst: "Het is slechts een kwestie van tijd voor we helemaal zijn volgebouwd." \r\n

Willem Vink Teylingen bereidt zich voor op de toekomst. Dit voorjaar presenteerde de gemeente al vier denkrichtingen voor de toekomst. Willem Vink was daar ook bij, als vertegenwoordiger van de Oranje Vereniging Voorhout. Maar volgens Vink werd er toen te veel gesproken over de Kagerplassen. Nu verdiept hij zich in de nieuwe toekomstvisie van de gemeente: Vitaal & vernieuwend.

De najaarsfeesten zijn net afgelopen, maar Willem Vink bereidt zich alweer voor op de komende activiteiten. Al 35 jaar werkt hij met veel liefde als vrijwilliger voor de Oranje Vereniging Voorhout, tegenwoordig als secretaris. "Ik ben geboren en getogen in Voorhout. We hebben een prachtig dorp, zeker als het gaat om de vele activiteiten die we organiseren. Maar dat organiseren kost wel veel tijd. Ik zit nooit stil."

Als Vink zich buigt over de nieuwe toekomstvisie, betrekt zijn gezicht. "Ik zie dat de nadruk weer ligt op de Kagerplassen en Warmond. Dat vind ik jammer. De Kagerplassen zijn mooi, maar niet uitzonderlijk. Dat is niet voldoende om bezoekers te trekken." En The Greenport dan? "Dat heeft weinig zin. Het bollengebied is nu al minimaal. Het is slechts een kwestie van tijd voor we als gemeente helemaal zijn volgebouwd. Bovendien groeien de bollen nu elders in het land. En duurt de bloei maar zo'n zes weken. Dan zouden we zes weken per jaar toeristen moeten trekken? Ik zie dat niet zitten. Panorama Tulipland is dan te weinig. Of ze gaan naar de Keukenhof."

Uitbreiding met groenbehoud

Teylingen wil investeren in het wegennet, door uitbreiding met de Noordelijke Randweg om Voorhout. Dat moet de nodige verkeersdrukte wegnemen. "Dat werd tijd", zegt Vink, "in het verleden heeft de gemeente verzuimd hier echt in te grijpen. De wegen om Teylingen staan al jaren vol. Niet door Teylingers, maar door mensen van buitenaf."

Maar er staat nog meer uitbreiding in de toekomstvisie. Nieuwe waterwegen, meer bedrijventerreinen en extra woningen. "Uitbreiding kan je niet voorkomen", zegt Vink. "Ik ben blij dat de groene strook tussen Sassenheim en Voorhout blijft bestaan. Niet alleen vanwege de vogels, maar ook voor het groen in de gemeente. Warmond heeft genoeg groen, Sassenheim heeft een park, maar Voorhout heeft perkjes. Die groene strook moet blijven, desnoods als park, willen we het groen in de gemeente behouden."

Fatsoenlijk evenemententerrein

Waar Vink zich vooral zorgen om maakt als hij naar de nieuwe toekomstvisie kijkt, is, zoals hij zegt, het gebrek aan een fatsoenlijk evenemententerrein. Het stationsplein in Voorhout wordt flink verbouwd en er wordt gedacht over een dorpsplein. Toch heeft Vink er een hard hoofd in. "Hoe groot wordt het plein? Waar is ruimte? In het toekomstige nieuwbouwgedeelte? Dan draai je de hele volkscultuur de nek om. Van oudsher wordt hier feest gevierd. Evenementen als de Najaarsfeesten moet je niet verplaatsen. Bovendien zit de horeca in het oude gedeelte van Voorhout."

Een goed evenemententerrein is volgens Vink van belang voor de hele gemeenschap. "Evenementen zijn het cement in de samenleving" zegt hij. "Op zulke dagen komt iedereen bij elkaar. Vroeger kende je iedereen op straat. Met de uitbreiding verandert dat. Dat zie ik nu al: de bewoners van de nieuwe woningen in Voorhout doen hier niks. Voorhout wordt een slaapdorp. Winkelen doe je in Sassenheim, in Warmond recreëer je en hier slaap je. Dat kunnen we tegengaan met een goed evenemententerrein. Want je ziet dat bij bijvoorbeeld de Najaarsfeesten de nieuwe inwoners wel het dorp inkomen en even komen babbelen. Zo maak en houd je contact. Feest maak je samen en dat moeten we kunnen blijven doen in Voorhout."

Wilt u meepraten?

Geef u nu op voor één van de informatieavonden:
* Voorhout: donderdag 4 oktober in Teylingen College, Sector KTS, Leidsevaart 4

* Sassenheim: maandag 8 oktober in Theater 't Onderdak, J.P. Gouverneurlaan 40a

* Warmond: dinsdag 9 oktober in Het Trefpunt, Herenweg 80

Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. U krijgt de hoofdlijnen van de visie gepresenteerd en een uitleg van de gemaakte keuzes. Hierna kunt u leden van het college van B&W vragen stellen.

U kunt zich aanmelden bij het Contactcentrum van de gemeente: telefoon 0252- 783 300, via www.teylingen.nl of contactcentrum@teylingen.nl. Vergeet niet uw naam, eventueel organisatie, adres, telefoonnummer, welke avond u wilt komen en met hoeveel personen