Productschap Margarine


Home

24.09.2007

Kamerbrief over duurzaamheid biobrandstoffen

Minister Cramer heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met daarbij een rapport over de beleidsopties voor biomassa duurzaamheidscriteria. De brief bevat ook een juridische toets aan het WTO- en EU-recht van de verschillende opties. Daaruit blijkt dat mogelijk alleen de introductie van een toets voor de reductie van broeikasgassen en maatregelen voor de bescherming van koolstofreservoirs wettelijk zou kunnen worden geregeld.

In de brief besteedt Cramer ook nadrukkelijk aandacht aan de inzet die Nederland wil plegen op het gebied van non trade concerns (NTCs'). Medio november zal er een symposium over dit onderwerp worden georganiseerd. Hierbij heeft Nederland vooral aandacht voor de maatregelen, cq beleid van derde landen die Nederland als NTC ervaren. Keerzijde van de medaille is echter dat het duurzaamheidsbeleid in Nederland en de EU door die derde landen juist als NTC wordt betiteld. MVO is van mening dat het essentieel is om een effectief duurzaamheidsbeleid te realiseren dat gedragen wordt door de productielanden. Ook zou erkenning van deze zorg bijdragen aan een goed resultaat op die NTC issues waar Nederland aandacht voor vraagt.

De kamerbrief bevat 3 bijlagen:
1. Beleidsopties voor implementatie duurzaamheidseisen biomassa
2. WTO/EG-rechtelijke toetsing van de door de projectgroep duurzame productie van biomassa opgestelde duurzaamheidscriteria
3. Consultatie duurzaamheideisen biomassa