Onderwijsbond CNV

24-09-07; CNV ONDERWIJS START ADVISERING OVER COMBINATIE EN PRIVE CNV Onderwijs wil schoolleiders en onderwijspersoneel adviseren om de combinatie van werk en privé te verbeteren, werkdruk te verminderen en burnout te voorkomen.
Voor het bevorderen van een goede balans tussen werk en privé kunnen zowel schoolleiders als onderwijspersoneel vanaf dit najaar terecht bij CNV Onderwijs voor advies op maat of een cursus op locatie. Marleen Barth, voorzitter van CNV Onderwijs: 'Een goede balans tussen werk en privé is goed voor de school. Steeds vaker blijkt een goede balans werk-prive bovenaan het verlanglijst van werknemers te staan.'

Uit eerder onderzoek van CNV Onderwijs bleek dat het grootste knelpunt om een baan in het onderwijs op een goede manier te combineren met het privé-leven de hoge werkdruk is. Een hoge werkdruk betekent minder werkplezier en een hoger risico op stress, ziekteverzuim en burn out. In het algemeen blijkt de helft van al het verzuim terug te voeren op stress door de werksituatie en een verstoorde werk privé balans.

Als oorzaken van werkdruk vond CNV Onderwijs onder meer de grote hoeveelheid taken die vanuit de maatschappij op scholen afkomt, het hoge tempo van veranderingen in het onderwijs, fusies en groeischolen, stijl van leidinggeven en de hoge betrokkenheid van het onderwijspersoneel.
Pilotscholen
Medewerkers van CNV Onderwijs hebben veel ervaring opgedaan met het geven van advies op maat aan acht basisscholen in Gelderland over hoe zij de mogelijkheden voor een goede combinatie van werk en privé kunnen verbeteren. Dit in het kader van het project Combinatiedruk Werk en Privé. Deze ervaring zal nu worden ingezet om ook andere scholen te adviseren .
De deelnemende scholen gaven aan zich bewust te zijn geworden van de hoge druk door de combinatie van werk en privé. Door het project hebben medewerkers en schoolleiding meer inzicht gekregen in de oorzaken van werkdruk. Dit maakte een doelgerichte aanpak mogelijk. Er is nu meer rust op de scholen en het gevoel van werkdruk bij de teamleden is sterk verminderd.
Folders
Vanaf dit najaar kunnen schoolleiders en onderwijspersoneel terecht bij CNV Onderwijs Academie voor een adviestraject om de balans tussen werk en privé te verbeteren. CNV Onderwijs heeft de informatie over dit aanbod samen gebracht in een viertal informatie folders met adviezen voor de doelgroepen schoolleiders, personeel, (g)mr en algemene resultaten. Deze folders zijn vanaf vandaag voor belangstellenden aan te vragen bij CNV Onderwijs in Utrecht. Het project Combinatiedruk Werk en Privé van CNV Onderwijs en het Personeelscluster Oost Nederland PON liep van maart 2005 tot september 2007 en werd gesubsidieerd vanuit dagindeling met gelden uit het Europees Sociaal fonds.