Provincie Limburg

Persberichten

Maastricht Culturele Hoofdstad van Europa - waarom, hoe en met wie Gezamelijk persbericht Gemeente Maastricht en Provincie Limburg

In het bestuursakkoord opgesteld door het nieuwe college in 2006, heeft Maastricht uitgesproken zich kandidaat te willen stellen voor de titel Culturele Hoofdstad van Europa in het jaar 2018. Dat is het jaar dat Nederland aan de beurt is om een kandidaat te leveren.

Waarom? Vanuit een economisch perspectief. Uit vele onderzoeken is gebleken dat cultuur een belangrijke vestigingsfactor is in een veranderende samenleving. Een samenleving waarbij de traditionele industriële economieën langzaam maar zeker veranderen in kennisintensieve en innovatieve economieën. Om die te laten floreren zijn medewerkers nodig die bepaalde eisen stellen aan hun leefomgeving. Een van die eisen is een inspirerend en bloeiend cultureel klimaat. De veronderstelling is dat de weg naar Culturele Hoofdstad toe en het jaar zelf daar een bijdrage aan kunnen leveren. Een andere reden is de positieve invloed die de creatieve industrie zelf kan hebben op de vitaliteit van de samenleving. Een omgeving waar veel creativiteit te vinden is; meestal tolerant en ontvankelijk voor invloeden van buitenaf. In Maastricht is zon klimaat welkom. Omdat de stad op dit moment kampt met een te grote werkloosheid, een te laag gemiddeld opleidingsniveau en te hoge graad van vergrijzing om de vitaliteit op de lange termijn te garanderen.
Ten derde is het zo dat de culturele/creatieve industrie in zijn algemeenheid een groeisector is. In een vruchtbaar cultureel klimaat kan die goed tot wasdom komen en zo een bijdrage leveren aan de economische weerbaarheid van de stad.

Hoe? Maastricht heeft zich voorgenomen om tot eind 2008 de tijd te nemen om te onderzoeken of de ambitie ook werkelijk haalbaar is. Daartoe moet op verschillende vragen een antwoord komen. Zoals bijvoorbeeld: wat zijn succes- en faalfactoren in zon proces? En het programma dat de culturele hoofdstad presenteert moet aan inhoudelijke voorwaarden voldoen. Het moet blijk geven van een cultureel burgerschap en zich rekenschap geven van de Europese dimensie van de eigen omgeving. Is Maastricht ertoe in staat om dat te genereren? Hoe staat het met de culturele infrastructuur? Wat moet daaraan verbeterd worden? En zijn we daartoe in staat? Om welk cultureel handschrift draait het hier in de (Eu)regio. Hoe staat het met potentiële partners? Weet Maastricht die te inspireren? Zijn we in staat deze kar te trekken? Hoe ziet de concurrentie in Nederland eruit? Kunnen we daar tegenop boksen? Het is maar een greep uit de vragen die opdoemen. Zoals al gezegd heeft Maastricht zich voorgenomen om eind 2008 een antwoord te geven op de vraag Gaan we ervoor? Daarom wordt onderzoek gedaan naar het antwoord op bovengenoemde vragen. Er wordt intensief gecommuniceerd met de (Eu)regionale omgeving om af te tasten en uit te vinden hoe ons culturele landschap eruit ziet, wat er eventueel mist en waar het toe uit kan groeien. In dit licht is vermeldenswaardig dat de MHHAL Steden in een vergadering van de gezamenlijke gemeenteraden hun steun hebben uitgesproken voor de ambitie Maastricht voor te dragen als kandidaat voor Culturele Hoofdstad. Samenwerking met de regio en andere steden is onontbeerlijk en in de loop van het komende jaar zal duidelijk worden welke vorm deze moet krijgen. Er wordt bovendien een lobbytraject opgezet om partners te vinden. Er is een plan van aanpak opgesteld dat systematisch al deze kwesties afwerkt zodat er in 2008 ook werkelijk een knoop doorgehakt kan worden. Er is een kleine projectgroep opgezet waarin zowel medewerkers van de gemeente Maastricht als van de Provincie zitting hebben.

Met wie? Om te beginnen moet gezegd worden dat Maastricht heel blij is in de Provincie Limburg een partner gevonden te hebben die de stad graag zou hebben als Culturele Hoofdstad binnen haar provinciegrenzen. Het kan niet teveel benadrukt worden hoe belangrijk deze steun is. Want natuurlijk kan de stad het niet alleen. De opdracht van de Europese Unie aan de Culturele hoofdstad is nadrukkelijk dat er een samenhang met de omgeving moet zijn en dat de culturele burger centraal staat.

Samen met de gemeente Maastricht heeft de Provincie Limburg de ambitie om een culturele sprong te maken van waaruit Maastricht samen met Limburg en de Euregionale partners een gooi doet naar de titel culturele hoofdstad van Europa 2018. De Provincie Limburg steunt deze ambitie van Maastricht, omdat:

* De Euregionale ligging van onze Provincie en Maastricht in het bijzonder een dergelijke titel rechtvaardigt. Omdat in Maastricht en de regio de fundamentele basis voor cultuur aanwezig is, die nu (met prioriteit!) verder ontwikkeld zal worden; dit een uitgelezen kans is om Maastricht en de Provincie Limburg in 2018 binnen Europa te profileren als een Europese grensoverstijgende regio met een bloeiend cultureel klimaat en een aantrekkelijk vestigingsklimaat.

* In eerste aanleg is er een goede basis aanwezig in Maastricht en de Euregio. Een verdere ontwikkeling van de cultuur (met onder meer een link naar creatieve industrie en vestigingsklimaat) en samenwerking met Euregionale partners is echter noodzakelijk. Daarom zijn wij van mening dat niet alleen de verkiezing tot culturele hoofdstad in 2018 een kans is voor de regio, maar de groei naar 2018 een fantastische kans biedt voor de structurele ontwikkeling van cultuur en Euregionale samenwerking in Maastricht en deze regio.

* Een versterking van het huidige culturele aanbod is noodzakelijk. Om de innovatieve en creatieve cultuur naar een hoger niveau te tillen is het van belang dat keuzes worden gemaakt waar het gaat om fysieke culturele infrastructuur en culturele programmering. Gezamenlijk zullen wij bekijken hoe de heroriëntatie van de fysieke spreiding in de stad èn de culturele programmering vorm zal krijgen. Om de culturele programmering nadrukkelijk op de Nederlandse en Europese kaart te zetten, willen wij, de Provincie Limburg en de gemeente Maastricht, Maastricht in samenspraak met het Rijk als één van de acht producerende brandhaarden benoemen.

Het is belangrijk dat er ruimte is voor alle culturele elementen die Maastricht rijk is. Dat wil zeggen: de professionele instellingen zoals het theater, het kunstvakonderwijs, Opera Zuid, het LSO etc, maar ook voor de jongerencultuur en de amateurkunsten. Zonder deze twee laatste elementen is er geen sprake van een volwaardig cultureel klimaat en ontbreekt de basis voor de professionele kunsten. Om het belang van de Cultuursprong regio Maastricht te onderstrepen is dit onderwerp opgenomen in het programma Investeren in Mensen binnen het Sociale Domein van het provinciale coalitieakkoord. Dit laat onverlet dat een integrale benadering vanuit het fysieke en het economische domein hierbinnen niet kan en mag ontbreken.

24-9-2007 12:10